Спеціальні потреби

Сенатор Луґар напередоднi вiдбуття в Україну говорить про важливiсть виборiв - 2004-11-18


Вашингтон - 17 листопада. Як уже повiдомлялося ранiше, президент Буш призначив сенатора Рiчарда Луґара своїм представником для спостереження за ходом другого туру президентських виборiв в Українi. Перед його вiдбуттям вiн прокоментував можливий вплив результатiв виборiв на майбутнi американсько-українськi вiдносини.

Річард Луґар очолює впливовий сенатський комітет у закордонних справах i відомий в Україні та інших пострадянських республіках як автор програми фінансування ліквідації ядерного арсеналу колишнього СРСР. Вiн вважає, що вибори цiєї недiлi визначать майбутнє України. Але на думку сенатора, йдеться не лише про майбутнє народу, його добробуту та дотримання основних людських прав, а також про питання майбутної стабільності в Європі. Про свою мiсiю вiн сказав таке:

«Моя місія, як представника президента Буша – показати, що ця країна справді турбується про народ України, про його майбутнє. Велике значення ми приділяємо нашим взаєминам. У нас i далi будуть взаємини, не зважаючи на результат цих виборiв. Моя місія не полягатиме в агiтацiї чи пiдтримцi одного з основних кандидатiв-фiналiстiв чи робити критичні коментарі про Україну чи наші відносини. Я їду для того, щоб будувати відносини».

Сенатор Луґар висловив стурбованість порушеннями під час попередного туру виборів. Він заявив, що світ уважно стежитиме за другим туром. В Україну приїзджають багато журналістів та спостерігачів, які оцінюватимуть рівень порушень. І від того, наскільки вибори будуть чесними, залежитиме легітимність українського керівництва і майбутнє відносин України з Росiєю, європейськими країнами та Сполученими Штатами, сказав вiн:

«Мiцнiсть цих вiдносин залежатиме від легітимності керівництва і того, яку довіру матиме світ до цього керівництва і того, як вони прийшли до влади і чи люди в Україні справді мали можливіть вiльно зробити свiй вибiр».

Сенатор Лугар також висловив сподівання, що вибори відкриють нову сторінку у дипломатії і дадуть новий початок в українсьо-американських взаєминах. «І я хочу бути свідком цього процесу», сказав вiн.

XS
SM
MD
LG