Спеціальні потреби

Виборче лiто у дзеркалi українських ЗМI - 2004-08-23


Київ – 20 серпня. Канал УТ-1 у липні присвятив Вiктору Януковичу 3 години ефірного часу, тоді як Вiктору Ющенку – 17 хвилин, причому половину з них в негативній тональності. Комітет “Рівність можливостей” та Асоціація “Спільний простір” провели моніторинг українських засобів масової інформації впродовж літніх місяців.

Дзеркало українських мас-медіа криве: одних кандидатів показує багато і тільки у виграшному світлі; інших або не бачить, або бачить тільки погане. Те, як відбиваються у цьому дзеркалі виборчі перегони, все більше нагадує минулу парламентську кампанію, -- каже президент Асоціації “Вільний простір” Юрій Нестеряк:

«Висвітлення виборчих перегонів цього року дедалі більше нагадує парламентські вибори 2002 року, коли симпатії більшості ЗМІ, як ви пам`ятаєте, були на одному боці, а симпатії виборців, як показав результат, зовсім на іншому».

Кандидат від влади Віктор Янукович залишається одноосібним лідером за обсягами як ефірного часу, так і газетної площі, як у загальнонаціональних засобах масової інформації, так і в регіонах. За даними моніторингу, впродовж червня, липня та першої половини серпня національні телеканали представляли чинного прем`єра удвічі активніше порівняно з рештою кандидатів, разом узятих. При цьому діяльність фаворита виборчих змагань, кандидата від опозиції Віктора Ющенка висвітлювалося найбільш критично, тоді як провладного кандидата – майже цілком у позитивній тональності. Скажімо, програма “Вісті” на Першому національному присвятила Януковичу у липні три години, тоді як Ющенку 17 хвилин, причому наполовину у негативній тональності. Відрізняється від загальної ситуація лише на П`ятому каналі, де у липні годину розповідали про Ющенка і 15 хвилин – про Януковича, здебільшого в негативі. Проте з огляду на малочисельність глядацької аудиторії цього кабельного каналу, П`ятий – вважають експерти – навряд чи справив відчутний вплив на інформаційну картину виборчого літа.

Літню тенденцію до максимально широкого представлення Януковича та кампанії критики Ющенка повторюють і регіональні телеканали. Так, у серпні телебачення північних регіонів присвятило Януковичу 85% від усієї інформації про вибори і кандидатів. І навіть на Заході України, де, за опитуваннями, переважна більшість населення симпатизує Ющенкові, левова частка телесюжетів про вибори – 62% – стосувалася Януковича. Як вважає голова Комітету “Рівність можливостей” Олександр Чекмишев, масована пропагандистська кампанія є ведмежою послугою провладному кандидатові:

«Якби гіпотетично уявити, що українські ЗМІ в Греції підтримували б наших спортсменів так, як в Україні вони підтримують Віктора Януковича, то, очевидно, плакали б наші перемоги і медалі».

Найбільший парадокс виборчого літа – кажуть громадські експерти – те, що запопадливість засобів масової інформації та чиновників зводить нанівець зусилля команди Віктора Януковича.

«Якщо він програє, це буде пряма заслуга не тільки опозиції, скільки Першого національного каналу, каналу 1+1, телеканалу “Інтер” та інших багатьох загальнонаціональних та регіональних засобів масової інформації. Якщо ж Янукович переможе, це станеться не завдяки, а всупереч допомозі особливо активних симпатиків серед мас-медіа та чиновників», -- зазначив Олександр Чекмишев, голова Комітету “Рівність можливостей”.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG