Спеціальні потреби

Сумськi студенти продовжують ходу на Київ - 2004-08-10


Київ – 9 серпня. Сьогодні сумські студенти відновили піший марш на українську столицю. Прес-центр акції повідомляє про звільнення всіх учасників ходи, затриманих декілька днів тому. На цьому фоні в Україні почали говорити про правомірність судових рішень, які обмежують право громадян на участь у демонстраціях.

Після дня відпочинку близько півсотні студентів сумських університетів та група підтримки продовжили у понеділок зранку пішохідний марш на Київ. Вони пересуваються територією Полтавської області. Студенти кажуть, що місцева влада переконувала їх залишити межі району і пропонувала для цього транспорт. Учасники ходи звернулися до партій, громадських організацій, кандидатів у Президенти та ЗМІ із проханням не політизувати їхню акцію. Вони закликали тих, хто планує приєднатися до походу, не використовувати партійну символіку та не агітувати за будь-кого із кандидатів у Президенти. Таким чином студенти відповіли на звинувачення у політизації їхньої акції.

Прес-центр акції повідомляє, що станом на понеділок правоохоронні органи відпустили всіх затриманих минулого тижня. Більшостi учасників акції присудили одну добу адміністративного арешту. В зв’язку із цим в Україні заговорили про правомірність обмеження судами гарантованого Конституцією права громадян на проведення демонстрацій. Суди Сумської області неодноразово виносили суперечливі рішення, які забороняли студентам проводити акції протесту. Тим часом кілька десятків людей пікетували у понеділок Міністерство внутрішніх справ у Києві. Вони вимагали припинити репресії проти учасників студентської акції протесту. Форум українців Чехії закликав громадян України підтримати заплановане на п`ятницю пікетування українського посольства у Празі. Таким чином організація планує висловити протест проти порушення конституційних прав громадян.

Студенти, які вже більше місяця протестують проти об`єднання трьох сумських університетів, планують дійти до української столиці і розбити там наметове містечко 16 серпня.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG