Спеціальні потреби

Мукачiвськi вибори - репетицiя президентських? - 2004-04-29


Київ - 29 квiтня. На виборах у Мукачевому відбулося фізичне захоплення влади – вважають українські експерти та аналітики. Чи можливе повторення Мукачевого на президентських виборах і що робити, щоб цього не сталося? Уроки виборів мукачівського мера обговорювали за «круглим столом», організованим громадською коаліцією «Новий вибір – 2004».

Парламентська комісія, що розслідує події в Мукачевому на виборах 18 квітня, ще не завершила свою роботу. Проте численні факти, які вже вдалося встановити, засвідчують масштабну фальсифікацію результатів. Як повідомив член комісії, народний депутат Анатолій Матвієнко, слідча комісія володіє оригіналами протоколів, зібраних з усіх дільниць. Правдиві результати виборів, підтверджені протоколами, такі: у нашоукраїнця Балоги 57%, у есдека Нусера 41% голосів. Офіційно оголошені результати протилежні: у Нусера 51%, у Балоги 36%. Застосовану технологію фальсифікації Анатолій Матвієнко демонструє на прикладах:

«Для прикладу, 3 дільниця. 996 за Балогу - реальні дані, 496 за Нусера. Віднімають 900 голосів від Балоги, пишуть 96, а не 996, і 496 четвiрку переправляють на дев”ятку і пишуть 996 за Нусера. Скажімо, 8-а дільниця. 472 за Балогу, залишають 72, чотириста знімають. Тринадцята дільниця, цікава цифра, 749 за Балогу, сімсот знімають, пишуть 49, за Нусера 367, пишуть 1067, добавляючи 700 голосів».

Член слідчої комісії Матвієнко навів також приклади того, як діяли в Мукачевому бандитські групи, сформовані для розгрому дільниць, на яких не вдалися фальсифікації:

«По 1-й дільниці факт достовірний. Бізнесмен Р., який представляв інтереси СДПУ(о) і відповідно доручення Різака, являючись учасником, суб`єктом виборів на дільниці, дзвонить по телефону і заявляє: приїжджайте, тому що тут провал повний. А провал по першій дільниці це більше 500 голосів виграє Балога від Нусера. 15 міліціонерів, які знаходились на дільниці, це факти достовірні, за хвилин 5-10 пропадають, щезають, їх там не стає. Після того як міліціонери щезають, приїжджає 50 бандитів і починають молотити вхід. Вони вламуються в дільничну комісію, і в їх орієнтир, що бюлетені праворуч. Через півгодини поступає сигнал по рації, якою володіють бандити, вони на одній хвилі з міліцією, що міліція виїжджає. Вони зникають. Цей бізнесмен Р. по першій дільниці, який дав команду приїхати бандитам, о 7 годині ранку в понеділок привів своїх робітників, почистив все подвір`я, поскладав назад цеглу, якою розбивали двері, посклив двері, і до другої години вже дільниця вже була в повному порядку».

Те, що сталося в Мукачевому, принципово нове для українських виборів, -- наголошує голова коаліції громадських організацій «Свобода вибору» Владислав Каськів. Якщо грубі фальсифікації результатів траплялися в Україні й раніше, то в Мукачевому, каже він, відбулося фізичне захоплення влади.

«Міліція не покривала бандитів, а буквально на наших очах, і ми фіксували неодноразово факти, коли бригадири, бригадні командували полковниками міліції, буквально командували, віддавали прямі накази. Це вже не покриття, це створена певна система ієрархії, де було віддано вищим керівництвом повноваження бандитам керувати міліцією».

Чи можливе повторення мукачівського сценарію в межах всієї України на президентських виборах восени цього року? Оптимісти кажуть, що ні – бо на всі міста і містечка забракне бритоголової «братви». Песимісти заперечують, що на президентських виборах може бути ще страшніше. І всі сходяться в тому, що гарантією від подібного розвитку подій має стати швидке розслідування мукачівського «беспрєдєлу» з показовим покаранням винних. Громадські експерти кажуть, що домагатимуться визнання мукачівських виборів недійсними, проведення слухань по Мукачевому у Верховній Раді, а також повернення в закон про вибори Президента викресленого пункту про участь у виборах громадських спостерігачів.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG