Спеціальні потреби

Комітет виборців України  закликає членів Центральної Виборчої Комісії подати у відставку. - 2004-01-20


20 січня завершується шестирічний термін повноважень 12 з 15 членів Центральної Виборчої Комісії України, в тому числі і голови ЦВК Михайла Рябця. Однак, за словами секретаря Центрвиборчкому Ярослава Давидовича, всі вони продовжують виконувати свої обов'язки, оскільки постанова про їх звільнення досі не надходила до Центрвиборчкому . За законом, членів Центральної Виборчої Комісії призначає та звільняє Парламент за поданням Президента. Однак, Президент досі не подав відповідне представлення про призначення нових членів ЦВК. У зв’язку з цим представники Комітету виборців України розповсюдили заяву в якій закликали членів ЦВК, у яких закінчився строк повноважень, піти у відставку за власним бажанням. За словами першого заступника голови правління Комітету Виборців України Євгена Радченко, якщо члени ЦВК є законослухняними, то вони можуть навіть за відсутності подання подати заяву про припинення повноважень і піти у відставку за власним бажанням.

Комітет виборців вважає, що своїми діями Президент виводить більшість складу ЦВК за межі правового поля і бере під сумнів легітимність будь-яких рішень комісії, прийнятих після 20 січня. Це стосується як проміжних виборів народних депутатів, так і процесу підготовки виборів Президента України. Якщо ці процеси будуть організовувати члени Центрвиборчкому, у яких закінчився термін повноважень, то будуть усі підстави визнати результати згаданих виборів недійсними, вважають у КВУ.

Своє трактування подій навколо ЦВК висунула і УРП «Собор». На думку партійців, якщо до сьогоднішнього вечора на адресу парламенту не надійде подання Президента про заміну вакансій у Центральній виборчій комісії це буде означати, що Банкова свідомо обрала сценарій загострення конституційної кризи.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG