Спеціальні потреби

Триває криза у Верховній Раді України. - 2003-11-05


Криза в українському парламенті триває – другий день поспіль спікер Володимир Литвин достроково закриває засідання після блокування трибуни опозицією. І знову приводом для конфлікту була ситуація довкола з’їзду блоку «Наша Україна» у Донецьку.

Попри всі зусилля опозиції укранці так і не почули звіту силовиків щодо зриву з'їзду Нашої України у Донецьку. Аби хоч якось прорвати інформаційну блокаду, три опозиційні фракції доручили виступити голові комітету з правоохоронної діялності Володимиру Стретовичу. Протягом дев'яти хвилин він говорив про результати розслідування комітету. Головний висновок – суспільне протистояння, протидію народним депутатам та зрив самого з'їзду організувала влада.

Володимир стретович: «Зранку, громадський транспорт міста Донецьк, тридцять першого жовтня, не працював, оскільки за вказівкою першого заступника донецької державної адміністрації Джорти, і донецькогоміського голови Лук'янченка, рейсові автобуси були зняті для перевезення учасників так званого протесту. Цим нанесені матеріальні збитки державі, окремим громадянам та моральні збитки громадянам які не змогли вчасно прибути на роботу. В комітеті з питань боротьби з організованою злочинністю є наявні докази того як тим громадянам які працюють на ринку, було офіційно оголошено, що вони в п'ятницю в дев'ятій годині повантажитись в автобус, прибути на місце дислокації так званої акції протесту, за що з них протягом суботи -неділі не буде стягуватися ринковий збір».

Натомість фракція регіонів, яка представляє у парламенті інтереси Донецька, називає ситуацію довкола з'зду «нашоукраїців» — оранізованою ними ж провокацією. Ющенко та його прихильники самі винні у тому, що сталося, оскільки не домовлялися про свої справи з популярними в регіоні політичними силами та місцевою владою, каже голова фракції Раїса Богатиьова: «Донеччина – це гостинний край, і коли суди їдуть люди з відкритою душою та серцем, Донеччина завжди приваблива. Але коли сюди приїздять із недружніми намірами, Донеччина завжди сувора».

Фракція СДПУ(о) пішла далі. Есдеки запропонували силовим структурам покарати депутатів з «Нашої УКраїни» за їх дії в Донецьку, Харкові, Львові та інших містах, оскільки вони, мовляв, збурюють суспльство і протидіюють законній владі.

Нестор Шуфрич: «Особливо цинічно в цій ситуації виглядають скарги «Нашої України» на ту негостинну зустріч яка спіткала їх у Донецьку. Провокаційна поведінка депутатів «нашеукраїнців» які користуючись депутатською недоторканістю зухвало ігнорували норми права,отримала рішучу відсіч у Донецьку».

Всі ці звинувачення знову збурили залу українськго парламенту. Опозиціонери назвали дії влади та її прихильників серед парламентарів аморальними.

Володимир Бондаренко, «Наша Україна»: «Склалося враження, що у декого з керівників цієї акції зі сторони донецького клану голова набита памперсами. Тут порушувались всі принципи моралі і етики. Вчителі видавали дітям гроші і горілку під розписку. Чужі прапори використовувались для розпалювання протистояння між політичними групами. Знедолені люди переступали через свої принципи і йшли захищати невідомо кого. Есесівські символи накладалися на нашеукраїнські».

Після обміну звинуваченнями опозиція вкотре блокувала трибуну, і Володимир Литвин знову закрив сесію. Тепер головними аргументами влади проти опозиції будуть звинувачення у зриві парламентських засідань, неухвалення законів і особливо бюджету. Нагадаю, що у пропонованій Леонідом Кучмою конституційній реформі є попрвка згідно якої президент має право розпустити парламент у разі несхвалення бюджету у встановлені терміни. Відтак чутки про можливий розпуск все більше обговорюються в кулуарах. Цікаво, що самі опозиціонери визнають, що такий варінат розвитку подій найбльше влаштовує владу.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG