Спеціальні потреби

Останні заяви Л.Кучми щодо внутрішньої та зовнішньої політики - 2003-10-01


Президент Леонід Кучма зробив сьогодні низку заяв щодо питань внутрішньої та зовнішньої політики України. Президент висловив критику на адресу уряду Віктора Януковича за непрофесійні дії під час зернової кризи, та зробив зауваження за недоліки у формуванні проекту бюджету на наступний рік.

Більша частина виступу президента була присвячена економічним питанням. Леонід Кучма зазначив, що в цілому задоволений тим, як розвивалася економіка країни протягом року. Він відзначив зростання національного ВВП, промислового виробництва та ріст доходів населення на 15%.

Серед прорахунків уряду Януковича він назвав запізнілу реакцію на зернову кризу та зростання цін на пальне, яке почалося в серпні. Дуже жорстко критикував президент і проект бюджету, який підготував уряд. Не задоволений також президент тим, як прем’єр міністр веде засідання кабінету, запрошуючи туди журналістів і народних депутатів. Однак кадрових висновків президент пообіцяв не робити.

Л.Кучма: „У мене нема ні в думках, ні бажання відправляти уряд у відставку. Підстав для цього немає. Хоча зауваження я зобов’язаний сказати. На засіданнях уряду не повинно бути ні журналістів, ні зайвих людей. Не треба перетворювати засідання уряду в шапіто.”

Серед економічних запитань, які ставили президенту, була і проблема трубопроводу Одеса-Броди. Навколо напрямку його використання йде дискусія. Частина експертів пропонує транспортувати ним каспійську нафту до Європи. Але російські компанії наполягають на „реверсному” використанні трубопроводу. Вони пропонують транспортувати свою нафту до Одеси. Незабаром урядова комісія має схвалити остаточне рішення щодо цього проекту. Леонід Кучма переклав відповідальність за це рішення на уряд. Однак із висловлювання президента все ж можна було зрозуміти, що він схиляється до більш економічно привабливого російського варіанту.

Л.Кучма: „Уряд повинен прийняти в першу чергу економічне рішення, а не політичне. Я не хочу виступати на захист того чи іншого проекту. Але давайте рахувати гроші.”

Декілька коментарів президент зробив і щодо внутрішньополітичних питнань. Зокрема щодо декількох проектів конституційної реформи, які подані на розгляд парламенту. Одни із них передбачає обрання президента Верховною радою. Леонід Кучма сказав, що залишається “прихильником свого проекту” конституційної реформи, “де сильний Президент, сильний парламент і уряд”. Але президент наголосив, що підтримає проект реформи, в якому буде записано механізм формування коаліційного уряду парламентом, а президент отримає право розпускати Верховну Раду. Леонід Кучма також висловив своє бачення наступних президентських виборів.

Л.Кучма: „Я за всенародні вибори президента. І я за те, щоб ці вибори відбулися в 2004 році. Ще раз хочу сказати, що я нікуди не збираюся. Ні в президенти, ні в інші ігри грати.”

Президент відзначив успіхи зовнішньополітичної діяльності уряду. Найбільшими його досягненнями він назвав потепління стосунків із США та підписання угоди про Єдиний економічний простір. Критикам цієї угоди Леонід Кучма відповів, що Україна від неї отримає вигоду. Президент вважає, що це не суперечитиме намірам вступити до Світової Організації торгівлі та до Європейських структур.

До речі, що до останніх, Леонід Кучма закликав урядовців уникати декларацій про вступ до Європейського союзу. Натомість він пропонує поставити за мету досягнення європейських стандартів життя. Маючи на увазі економічні показники та рівень демократії в країні.

Л.Кучма: „Якщо сьогодні запропонували б мені вступити в Євросоюз, я б відмовився. Кому в Європі потрібні українські літаки, кому в Європі потрібне наше машинобудування, наша дотаційна вугільна промисловість? Ми місяця не витримаємо конкуренції. Ми не можемо піти в Європу простими учасниками ринку розподілу праці. Бо ми втратимо все що маємо, і чим пишаємося на сьогоднішній день.”

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG