Спеціальні потреби

Що чекати від нового керівника МЗС України - 2003-09-10


„Стосунки із Сполученими Штатами будуть на особливому рахунку Міністерства закордонних справ України” – заявив у вівторок речник МЗС Маркіян Лубківський. За його словами, на це колишній посол України в США Костянтин Грищенко орієнтував співробітників МЗС під час перших нарад, які він провів після призначення головою зовнішньополітичного відомства.

М.Лубківський: „Міністр буде прагнути максимально розвити, закріпити й одержати конкретні результати від визначеного президентом України стратегічного курсу на європейську і євроатлантичну інтеграцію. Міністр також збирається приділяти особливу увагу американському напрямку, що цілком природно, з огляду на його попередню посаду і значний досвід роботи в сфері українсько-американських відносин.”

Одним із найважливіших питань двосторонніх стосунків із США будуть переговори щодо вступу України до Світової організації торгівлі. Для приєднання до цієї організації, Україні необхідно отримати підтримку Сполучених Штатів.

Експерт Центру економічних і політичних досліджень імені Разумкова Олександр Барановський вважає, що український уряд може підписати двосторонню угоду із США вже до кінця нинішнього року. Однак, він передбачає, що Україні доведеться зробити суттєві поступки в двосторонній торгівлі.

О.Барановський: „Кінцевий результат буде залежати від того, чи вдасться остаточно узгодити всі позиції щодо доступу до ринків товарів і послуг. Зокрема, можна вести мову про ринок зернових, а також торгівлі продукцією птахівництва. Тобто мова йде про зняття обмежень на доступ такої продукції на український ринок.”

Перший віце-прем’єр українського уряду Микола Азаров відбув до Мексики, де 10 вересня починається конференція країн СОТ. В ході візиту український урядовець проведе низку переговорів щодо вступу України до Світової організації торгівлі. Очікується підписання двосторонніх протоколів про доступ на ринки товарів і послуг із Бразилією, Канадою та Мексикою. Україна вже узгодила умови вступу до СОТ із 14 країнами. Українські урядовці заявляють про намір приєднатися до Світової організації торгівлі наступного року.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG