Спеціальні потреби

Тігіпко буде балотуватись в президенти? - 2003-08-21


Голова НБУ і лідер політичної партії „Трудова Україна” Сергій Тігіпко не виключає своєї участі у президентських виборах наступного року. Про це він заявив у четвер на урочистостях з нагоди випуску Нацбанком міль’ярдної монети. Однак остаточне рішення Сергій Тігіпко пообіцяв оприлюднити восени.

С.Тігіпко: „Повернуться з відпусток основні діючі особи майбутніх виборів, пройдуть переговори і тільки після цього буде остаточне визначення у всіх. В тому числі зможемо визначитися і ми з колегами по партії. Я не виключаю ніяку можливість для себе.”

Про Сергія Тігіпка, як про можливого єдиного кандидата в президенти, говорять доволі часто. На його позитивний імідж грає вік, приваблива зовнішність та посада голови Нацбанку - зручна для президентського старту. Саме з головою НБУ асоціюють стабільність гривні.

За ним одна із найвпливовіших парламентських партій – „Трудова Україна”. Експерти прогнозують, що в разі висунення, на Тігіпка будуть працювати медійні ресурси, які знаходяться під впливом „трудовиків” – телеканали ІСТВ, СТБ, Новий, Ера, декілька радіостанцій, а також газети „Факти” і „Київський телеграф”.

Вже зараз Тігіпко надзвичайно часто з’являється на цих телеканалах. Ледве не щотижня він спілкується з пресою. Остання ініціатива НБУ – зміна дизайну національної валюти. Вже в жовтні цього року Нацбанк планує почати запровадження нових банкнот гривні. Спочатку замінять 20 та 50 гривневі купюри. В наступному році – банкноти меншого номіналу.

Деякі депутати з фракції „Наша Україна” закидають Тігіпку, що головна мета зміни дизайну гривні – політична. Вони кажуть, що голова Нацбанку хоче прибрати із купюр будь-яку згадку про колишнього голову НБУ Віктора Ющенка. Однак Тігіпко це категорично заперечує.

С.Тігіпко: „Ми ніяких піар акцій не робимо. Ще в 1999 році Віктор Ющенко підписав відповідну постанову, якою передбачався вихід на купюри нового дизайну. Коли Віктор Андрійович це коментує, мені це дивно. Ну може він трошки забувся. Ну нічого.”

Втім із висуненням Тігіпка єдиним кандидатом від партій парламентської більшості можуть виникнути проблеми. Оглядачі нагадують, що навіть його призначення головою НБУ пройшло вкрай складно.

Не покращують шанси Тігіпка стати єдиним кандидатом від більшості його невисока популярність у населення країни. За даними різних соціологічних служб президентський рейтинг нинішнього голови НБУ не перевищує 1-2 відсотки і не має тенденції до швидкого зростання.

Втім деякі експерти не виключають, що Сергій Тігіпко може стати кандидатом в президенти, навіть без шансів на перемогу. Маючи спільний електоратат із Віктором Ющенко на ліберальному полі, він зможе забрати декілька відсотків голосів виборців у лідера „Нашої України”. І таким чином допоможе кандидату від влади.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG