Спеціальні потреби

Підсумки подорожі по півдню України експедиції "Україна Соборна" - 2003-08-01


Цими днями учасники експедиції “Україна Соборна” прибули до Києва та представили головні результати поїздки. Члени партії “Собор” відвідали південний регіон України.

“Те, що ми побачили на півдні країни, в найкрасивіших регіонах – Криму та Одесі – нас вразило” – такий висновок учасників експедиції Україна Соборна. Місця, які мали б стати українською туристичною меккою, приносити до бюджету кошти і забезпечувати достойний рівень життя населення, яке там проживає, на сьогодні у критичному стані. Уряд практично не здійснює політики на відбудову чорноморського узбережжя, в той час як землю на березі моря захоплюють чиновники та наближені до влади представники бізнесу” – каже голова експедиції народний депутат Анатолій Матвієнко. Подібне має місце в Криму, але найбільше незаконно приватизованих земель в районі Одеси

Будівництво приватних котеджів, яке ведеться, за словами учасників експедиції, просто рекордними темпами наносить шкоду як берегу так і морю. Говорить директор інституту Відкритої політики Максим Стріха: детальніше слухайте аудіо запис.

Зараз депутати мають намір запропонувати парламенту створити слідчу комісію, яка вивчала б ситуацію щодо захоплення земель на півдні та дала належну оцінку діям регіональних керівників.

“Ще одна проблема півдня – гуманітарна. Українське населення Криму, на думку учасників експедиції, почувається гірше ніж національні меншини. Українці там мають комплекс неповноцінності, а відтак прагнуть якнайшвидше асимілюватися. В Криму досі не чути української мови, а українських шкіл на весь півостровів аж шість. Ця ситуація має бути змінена” - каже Анатолій Матвієнко.

Так само немає державної політики і щодо національних меншин, яких дуже багато на території Бессарабії, себто Одещини. Наприклад, всі вони навчаються за підручниками, де поряд з їх рідною мовою є російська. Українських підручників для шкіл з іншими мовами навчання просто не існує.

Говорить Віктор Шишкін: слухайте аудіо запис.

Всі ці висновки учасники експедиції обіцяють представити на суд парламенту та громадськості. Наступна експедиція – західними та північними областями.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG