Спеціальні потреби

США допоможе з кредитуванням житлового будівництва - 2003-07-10


Американський уряд надасть допомогу Україні для розвитку системи кредитування житлового будівництва. Про це сьогодні оголосили представники Американського агентства з міжнародного розвитку. За допомогою американських фахівців Національний банк України сподівається зробити кредити населенню для будівництва житла дешевшими та доступнішими.

Шість мільйонів громадян України стоять в черзі на покращення житлових умов. Минулого року лише три відсотки житла було збудовано за рахунок бюджетних коштів. Переважна більшість квартир будується за гроші населення. В останні роки в Україні виникла система надання кредитів на будівництво під заставу нерухомості. Але її розвитку заважала відсутність нормативної бази. Намагаючись зменшити ризики, банки видають кредити на короткий термін і під високі відсотки.

5 червня Верховна рада прийняла закон про іпотеку, в якому розроблений механізм надання кредитів під заставу нерухомості або землі. Він вступить в дію з початку наступного року.

Голова НБУ Сергій Тігіпко вважає, що він зробить умови кредитування в Україні більш сприятливими. Адже він надає кредиторам певні гарантії повернення позики, зокрема й шляхом виселення із квартири, яка знаходиться під заставою. Втім, Тігіпко звертає увагу на наявність інших перешкод розвитку в Україні іпотеки.

Голова Американського агентства з міжнародного розвитку Крістофер Краулі каже, що уважно слідкує за розвитком фінансового ринку в Україні. І рішення про надання допомоги розвитку іпотечного кредитування було не випадковим:

“USAID завжди приділяв увагу розвитку фінансового сектора. Водночас ми були стурбовані доступністю кредитних ресурсів в Україні, з огляду на їх вплив на зростання економіки. Тому ми вийшли на проблему кредитування. І зокрема іпотечне кредитування.”

Проект, який втілюватиметься в Україні має назву „Доступ до кредиту”. Він розрахований на 5 років і стартує вже восени. Проект передбачає сім напрямків – від навчання працівників банківських установ до допомоги у створенні кредитних бюро. Останні мають вести кредитну історію громадян. Тим, хто вчасно сплачує рахунки та позички, кредити можуть надаватися під нижчі відсотки. Така практика діє в багатьох державах.

Агентство США з міжнародного розвитку вже має подібний досвід в інших країнах колишнього Радянського Союзу. Спільні проекти успішно реалізуються в Росії та Казахстані. В останньому, наприклад, після року роботи кількість інвестицій в житлове будівництво збільшилася вдвічі. Цього року очікують трикратного зростання. Американський експерт Рік Горлі сподівається на подібний успіх в Україні:

“Агенство США з міжнародного розвитку сподівається на тісну співпрацю із паном ТІГІПКОМ і Національним Банком. І я впевнений, що ми можемо перевершити казахський успіх. І не тільки через більшу кількість населення і потужнішу економіку.”

Про надання допомоги у створенні іпотечного ринку оголосив також Світовий Банк. Він планує виділити на підтримку кредитування 250 мільйонів доларів. Щоправда обумовлюючи допомогу вдосконаленням законів, які регулюють повернення кредитів

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG