Спеціальні потреби

12.02.03  -  Нове про вітамін Д. - 2003-02-12


Цей вітамін є одним з найважливіших для нормального функціонування нашого організму, якому він потрібен для забезпечення нормальних рівнів кальцію і фосфору-основних елементів кісток скелету та зубів. Брак вітаміну де веде до ламкості кісток та карієсу зубів.

Експерти уважають, що коротке перебування на сонці щодня забезпечує достатньою кількістю вітаміну, необхідного для підтримки життєдіяльності організму. Шкіра людини претворює сонячне світло на вітамін де, який накопичується в організмі.

Однак нещодавно виявилося, що багато людей не одержують достатньо цього вітаміну, особливо мешканці півночі і ті, хто основну частину світлого дня проводять на праці або вдома.

Медики з гарвардського університету зазначають, що п’ятдесят сім відсотків нових пацієнтів страждають на дефіцит вітаміну де. Його можна компенсувати перебуванням на сонці протягом кількох хвилин щодня, але не більше, оскільки надмірна сонячна радіація може викликати рак шкіри, особливо у блондинів.

Чи можна отримати вітамін де з харчових продуктів? Єдиним природним джерелом вітаміну є риба та риб’ячий жир. Всі, напевно, пам’ятають його з дитинства, коли вітамін давали для запобігання рахіту. Однак наразі гарвардські медики кажуть, що низький рівень вітаміну де збільшує ризик захворюваності деякими видами раку, зокрема, товстого кишечника.

Вітамін де також може захистити від серцевих хвороб. Минулого року, дослідники з Гарварду обстежили понад десять тисяч жінок похилого віку в рамках програми боротьби з остеопорозом-деградацією кісток. Деякі з них приймали вітамін де, інші-ні. Виявилося, що у жінок з першої групи ризик серцевих хвороб був на тридцять відсотків меншим, ніж у другій. У тих, хто ретельно пив риб’ячий жир також підвищилася щільність кісток, і почали зникати симптоми остеопорозу. Експерти уважають оптимальною дозою риб’ячого жиру десять-двадцять грамів на день у таблетках, або рідкому вигляді.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG