Спеціальні потреби

Яка доля чекає косатку-убивцю Тілікум?





У США розгорнулася дискусія щодо долі косатки на ім‘я Тілікум, скорочено Тіллі, яка минулого тижня вбила свого тренера в дельфінарії Морський світ у Флориді.

Перше шоу у дельфінарії «Морський світ» з часу смерті тренера Дон Браншо почалося з демонстрації її фотографій. Глядачі та працівники дельфінарію вшанували пам’ять колеги. Минулої середи безпосередньо під час шоу-програми косатка вагою майже п’ять з половиною тон схопила жінку, яка з нею працювала, за косу та потягла її за собою під воду.

Цього тижня косатка Тілікум не виступає, але у дельфінарії кажуть, що вона може повернутися. Втім, захисники тварин закликають випустити Тіллі на волю. Розуміючи, що після 30 років у дельфінарії, вона не виживе на свободі, вони пропонують помістити її у щось на зразок огородженої затоки з морською водою – як колись жила косатка Кейко, також у минулому зірка шоу-програми «Морського світу».

Говорить Наомі Роуз з Товариства за гуманне поводження з тваринами:

«Це дасть тварині більше простору, більше можливостей та стимуляції».

Але біолог Марк Сіммонс каже, що у цій затоці Тілікум почуватиметься в ізоляції та опиниться під загрозою інфекційних захворювань. Її імунна система може не впоратися з проживанням у новому середовищі. Інша косатка, Кейко, яка тут жила, так ніколи і не навчилася полювати та померла від голоду та хвороб. Дельфінарій «Морський світ» наполягає, що Тілікум залишатиметься членом їхньої родини та братиме участь у майбутніх шоу. Наразі дельфінарій веде власне розслідування, за результатом якого, правило щодо участі тренерів у шоу з косатками можуть бути змінені.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG