Спеціальні потреби

Зазі визнав себе винним у плануванні теракту





Іммігрант з Афганістану, звинувачений у змові з метою вчинити на території США терористичну атаку з використанням вибухівки, визнав свою провину в суді. Він також визнав участь у змові з метою вчинити вбивство в іноземній країні та надати матеріальну допомогу терористичній організації. Наджибулла Зазі визнав свою вину в нью-йоркському суді, де розглядалася його справа, згідно з домовленістю між його адвокатами та прокуратурою.

Зазі був заарештований торік у штаті Колорадо, після чого перевезений до Нью-Йорка, де і розглядалася його справа. Зазі визнав в суді, що у серпні 2008 року він та інші планували приєднатися до Талібану в його боротьбі проти об’єднаних сил НАТО в Афганістані. Замість того вони були рекрутовані й треновані аль-Кайдою в Пакистані та погодилися здійснити терористичний акт на території США. Судові документи свідчать, що Зазі власноруч виготовив вибухівку в Колорадо, використовуючи хімікати, які були куплені в салоні краси, та виїхав з нею до Нью-Йорка машиною. Там він планував здійснити вибух у нью-йоркському метро відразу після річниці терористичної атаки 11 вересня 2001 року.

Говорить міністр міністр юстиції США Ерік Голдер:

«Ця спроба здійснити атаку була реальною. Вона була в процесі виконання. І вона була б смертельною».

На тої момент ФБР слідкувало за кожним його кроком. Зазі занервував та позбувся вибухівки, а згодом був заарештований.

Говорить мер Нью-йорка Майкл Блумберґ:

«Не має сумніву, що поліція Нью-Йорка та ФБР разом зупинили атаку, яка нанесла б серйозної шкоди нашому місту».

Правоохоронці вважають, що аль-Кайда, за наявною інформацію, вирішила не обмежуватися лише широкомасштабними атаками, такими як атака на вежі-близнюки в Нью-Йорку, а планує робити менші за розмахом операції. Говорить колишній агент ФБР Джек Клунан:

«Вони хочуть бачити, як навколо літають тіла, ллється кров. Вони хочуть нас покарати. Це дає їм не лише кількість загиблих на нашому боці, а доводить всьому світові, що вони ще живі та становлять загрозу».

Правоохоронці кажуть, що рівень небезпеки терористичної атаки у США залишається високим. Розвідувальні дані свідчать, що аль-Кайда активно працює над розробкою нових нападів. Колишній агент ФБР Клунан продовжує:

«Вони перебудувалися. В них нові бійці, вони молодші, але мотивовані не менше, ніж раніше».

Про це говорилося і на слуханнях у Сенаті США. Сенатор зі штату Каліфорнія Даян Файнстайн поставила запитання:

«Наскільки високою є ймовірність нової спроби терористичної атаки у США протягом наступних трьох-шести місяців? Високою чи низькою, директоре Блер?»

«Спроба атаки, я би сказав, є абсолютно очікуваною».

Спроба терористичного замаху, в якому, окрім Наджибулли Зазі також брали участь його два колишні однокласники, дядько та батько, є однією з найбільших та найближчих до виконання з часу терористичної атаки 11 вересня 2001 року.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG