Спеціальні потреби

Аналіз слини здатний виявити генетичні мутації





Успадкуванню понад ста генетичних захворювань можна запобігти завдяки тесту слини, запевняють дослідники каліфорнійської лабораторії. Вартість процедури лише 350 доларів. Генетики виявлять в зразках слини генетичні мутації і радять батькам що робити, аби генетичні хвороби не успадкували їхні діти.

Еллі та Стів Звейлен готові завести дитину. Попри добрий стан здоров’я, подружжя вирішило перевірити, чи загрожує їх майбутній дитині якесь рідкісне захворювання. Нова форма генетичного аналізу, як сподівається Еллі, може їм у цьому допомогти:

«Я переконана, що це зменшить невпевненість і заспокоїть мене».

Деякі медики, як наприклад лікар Емі Ейвазаде, вражена можливостями, які дає цей аналіз:

«Я дуже захоплена і розповідаю про цей тест усім своїм друзям. Зокрема, я раджу зробити його подругам, які виходять заміж і планують завагітніти».

Для проведення типового генетичного тесту, який виявляє лише одне специфічне захворювання, використовують зразки крові. Натомість, новий тест може виявити 109 спадкових хвороб завдяки аналізу слини.


Виконавчий директор Центру проведення генетичних досліджень Рамжі Срінівадсан з’ясовує докладніше:

«Ми виявляємо мутації генів, носіями яких можуть бути батьки, навіть не знаючи про це. Ніколи раніше не було так просто, зручно і надійно зробити тест перед вагітністю».

Аналіз слини коштує 350 доларів. Зразки надсилають до лабораторії поблизу Сан-Франциско. Результати відомі до тижня.

Якщо у чоловіка і дружини виявили гени одного і того ж захворювання, можна вжити певних заходів, аби це захворювання не успадкувала дитина. Один із запобіжних кроків – запліднення ін-вітро – коли лікарі перевіряють кожен ембріон на наявність генетичних захворювань.

Втім багато генетиків, як Пріа Кішнані з медичного центру при Дюкському університеті, мають певні застереження щодо цього тесту:

«Цей новий тест – важливий перший крок. Втім, невідомо, чи він справді може надати всю інформацію, як обіцяє».

Очікують, що незабаром у практику ввійдуть й інші тести, які допомагатимуть батькам народжувати здоровіших дітей.

Інше за темою

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG