Спеціальні потреби

Тойота зупиняє виробництво деяких моделей





Найбільший автовиробник світу, японська компанія Тойота, зупинла продаж, а з першого лютого виробництво восьми моделей своїх автомашин на американському ринку. Минулого тижня компанія оголосила про відкликання цих машин для ремонту педалі газу, а тепер Тойота вдалась до безпрецедентного кроку, що відразу спричинило падіння вартості акцій компанії на світових біржах.

Список машин, продаж яких зупиняє Тойота, очолює найпопулярніший у США седан Toyota Camry випуску 2007-2010 років. Далі йдуть RAV-4, Corolla, Matrix, Sequoia, Tundra, Avalon та Highlander. Першого лютого компанія також зупиняє виробництво цих моделей на заводах у США та в Канаді.

Говорить старший аналітик автомобільного Інтернет-видання «edmunds.com» Мішель Кребс:

«Це безпрецедентний крок, який охоплює дві третини об‘єму продажів марки Тойота. Ми ще не бачили нічого подібного».

До кардинальних кроків Тойота вдалась через недоліки конструкції педалі газу, яка може застрягти та призвести до аварії. Спочатку компанія стверджувала, що проблема не у педалі, а у килимку, який міг заблокувати акселератор. Однак фахівці заперечують.

Говорить президент центру вивчення безпеки на дорогах Шон Кейн:

«До нас продовжують надходити повідомлення про випадки, які неможливо пояснити проблемою з килимком».

Ще один аргумент: у листопаді Тойота порадила власникам своїх машин усунути килимки з-під ніг водія, однак, аварійні випадки продовжувались. Минулого тижня, компанія відкликала два мільйони триста тисяч вищезгаданих моделей, аби відремонтувати педаль газу. Однак, експерти побоюються, що оскільки Тойота зупиняє продаж та виробництво, проблема набагато глибша.

Директор відділу автоіндустрії аналітичного центру «IHS Global Insights» Джорж Магліано каже:

«Можливо, проблема в якості чи стандартах, які вони мають, або було зроблено щось неправильно, це лише верхівка айсберга».

Експерти прогнозують значні фінансові втрати для Тойоти. На ремонт мільйонів автомашин потрібні сотні мільйонів доларів. До того ж Camry та Cоrolla флагмани компанії. Щомісяця, американці купують 65 тисяч цих популярних марок. Загалом, торік, машини, продаж та виробництво яких зупиняється, склали 60% річного продажу Тойоти. Компанія запевняє, що проблема не стосується її марки Lexus.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG