Спеціальні потреби

Нападник на літак мав зв’язки з ісламістами в Ємені


Органи влади Ємену повідомили, що громадянин Нігерії, звинувачений у спробі знищити минулого тижня американський пасажирський літак, протягом чотирьох місяців цього року жив у Ємені.

Міністерство закордонних справ Ємену заявило, що Умар Фарук Абдулмуталлаб жив там з початку серпня до перших тижнів грудня. В повідомленні сказано, що йому надано візу для вивчення арабської мови у вищій школі в столиці країни місті Сана. Представники органів безпеки кажуть, що вони вирішили дати йому візу, тому що Абдулмуталлаб уже мав візи кількох дружніх держав, у цьому числі ще дійсну візу для відвідин Сполучених Штатів.

Абдулмуталлаба звинувачено в намаганні спричинити вибух на борту літака авіакомпанії Норт-Вест Ейрлайнс під час рейсу з Амстердама до Детройта. Органи влади кажуть, що спроба спричинити вибух прикріпленої до тіла вибухівки не вдалася. Інцидент стався в час, коли літак наближався до Детройта.

У понеділок угруповання, відоме як аль-Кайда на Аравійському півострові, взяло на себе відповідальність за цю атаку. В оприлюдненому в Інтернеті повідомленні, угруповання сказало, що це була відплата за американську підтримку заходів проти цього угруповання в Ємені. Цього твердження неможливо підтвердити з незалежних джерел.

Президент Барак Обама заявив, що Сполучені Штати вдадуться до всіх засобів для знайдення і притягнення до відповідальності осіб, відповідальних за цю терористичну змову.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG