Спеціальні потреби

Опитування: Янукович збільшує відрив від конкурентів


Лідер опозиційної Партї Регіонів Віктор Янукович продовжує залишатися фаворитом президентських перегонів і збільшує свій відрив від переслідувачів. Такі результати соціологічного опитування сьогодні оприлюднив керівник компанії «ФОМ-Україна» Олександр Бухалов. За його даними, якби перший тур виборів відбувся нині, прем'єр-міністр Юлія Тимошенко набрала б майже вдвічі менше голосів від Віктора Януковича, президентський рейтинг якого 36% (похибка дослідження складає 3%). Соціолог стверджує, що розрив між кандидатами, яких називають основними претендентами на президентську посаду, збільшується. Кількість людей, які збираються голосувати за Януковича зростає, Тимошенко місяць від місяця втрачає популярність.

Розрив між цими кандидатами збільшився до 16 пунктів на користь лідера Партії регіонів і у разі проведення другого туру президентських виборів, якщо до нього вийдуть ці два політики, за Віктора Януковича нині б проголосували понад 41% виборців, за Юлію Тимошенко понад 25%. Ще місяць тому опитування тієї ж компанії показували лише 12-відсоткову перевагу опозиційного претендента.

Ще одним із помітних результатів цього ж опитування називають вихід на третє місце колишнього голову НБУ Сергія Тігіпка. Соціологічне дослідження виявило 7% виборців, які готові віддати йому свій голос. Нинішній банкір витіснив із трійки лідерів колишнього спікера Арсенія Яценюка, який останні декілька місяців, за данними соціологів, втрачає кількість прихильників.

Соціологи кажуть, що попри великий відрив Віктора Януковича від Юлії Тимошенко результат виборів далеко не очевидний. Прем'єр-міністр ще може повернути ситуацію на свою користь. Якщо в другому турі Тимошенко вдасться заручитися підтримкою тих, хто 17 січня голосуватиме за Ющенка, Яценюка, Тягнибока і Литвина, вона цілком може розраховувати на перемогу. На те щоб виправити ситуацію на свою користь у прем'єр-міністра є 40 днів до дня голосування.

Тим часом політики заговорили про ще одну загрозу зриву виборів. У Центрвиборчкомі нарікають на нестачу коштів на організацію кампанії. Заступник голови ЦВК Андрій Магера попереджає, що Комісія не зможе оплатити працю членів виборчкомів. Однак спікер Верховної Ради Володимир Литвин, який також бере учать у виборах у якості кандидата, заспокоює, що парламент ухвалить рішення про виділення додаткового фінансування виборчого поцесу.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG