Спеціальні потреби

Ющенко: перша хвиля епідемії грипу в Україні позаду


Українська влада заявляє, що перша хвиля епідемії грипу закінчилася. Про це у вівторок повідомив президент Віктор Ющенко під час зустрічі із делегацією Всесвітньої організації охорони здроров'я. Від середи після тритижневої перерви відновлюються заняття в усіх навчальних закладах країни. Експерти ВООЗ схвально відгукнулися про те, як в Україні боролися із поширенням хвороби, яка забрала життя майже 400 осіб. Втім і медики, і політики говорять, що наступні хвилі епідемії можуть виявитися ще тяжчими і закликають вжити превентивних заходів.

Керівництво Всесвітньої організації охорони здроров'я висловило готовність надати Україні п’ять мільйонів доз протигрипозної вакцини. Заступник регіонального директора Європейського бюро організації Ната Менабде каже, що за певних умов ліки можуть надійти до країни вже у грудні. Натомість ВООЗ вимагає спростити реєстрацію вакцини держорганами і ухвалити план щеплення, яке може охопити до 10% населення країни. Враховуючи попередній досвід, ВООЗ також наполягає на відмові від ймовірних претензій до виробника ліків, і з свого боку гарантує їх якість.

Прем'єр-міністр Юлія Тимошенко вже заявила про підтримку ідеї масового щеплення:

«Ми докладемо усіх зусиль, щоб завтра на засіданні уряду прийняти лист-звернення щодо підтримки Україною надання вакцини, а також ухвалимо рішення про початок вакцинації».

Юлія Тимошенко запевнила, що вакцинація в Україні буде проводитись добровільно. Прем'єр сподівається на такі ж швидкі дії депутатів Верховної Ради, які можуть відкрити шлях вакцині до України вже цього тижня на позачерговому засіданні. Пані Тимошенко закликає депутатів негайно вирішити питання про спрощення реєстрації вакцин. Крім того керівник Кабміну розраховує, що парламент таки подолає вето президента і виділить на протиепідемічні заходи один мільярд гривень. Ці гроші уряд обіцяв виплатити медикам, які працювали понаднормово під час епідемії, та спрямувати на термінову закупку медобладнання та медпрепаратів.

Однак оптимізму урядовців може зашкодити опозиція. Партія регіонів заявила, що ймовірно голосуватиме проти фінансування протиепідемічних заходів. Регіонали кажуть, що урядовці свідомо перебільшували масштаби поширення хвороби в Україні. Кажуть: ймовірно з політичних мотивів. Мовляв, суспільство налякали щоб зам'яти незручні для лідера БЮТ скандали з розбещенням неповнолітніх та відволікти увагу виборців від прорахунків в економічній політиці. Віктор Ющенко сьогодні підтвердив, що не підпише закон навіть якщо Верховна Рада схвалить виділення грошей. У президента викликають сумніви джерела фінансування витрат. Він каже, у НБУ немає грошей, яких від нього вимагає уряд.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG