Спеціальні потреби

Літнім американцям доводиться довше працювати





Американська робоча сила – сивіє. Бюро трудової статистики США прогнозує, що до 2016 року кількість працівників віком від 65-ти до 74-х років збільшиться на понад 80 відсотків. Важкі економічні часи змушують дедалі більше членів післявоєнного покоління, так званих «бейбі-бумерів» відкласти свої плани щодо виходу на пенсію.

У свої 70 років Джоун Генсен пенсійного віку, але вона все ще працює. Генсен могла вийти на пенсію п’ять років тому з повною пенсією і пільгами. Вона, однак, визнає, що боїться залишити свою роботу:

Голова неурядової організації і доброволець Джоун Генсен говорить:

«Коли подумаєш, що вже не будеш одержувати зарплати, а хочеш далі вести гарний спосіб життя, то стає трішки моторошно».

Кілька років тому померла донька Генсен. Вона каже, що продовжує працювати для того, аби заробити достатньо грошей на виховання своєї 14-літньої онуки:

«У мене багато витрат. А економіка сьогодні є в такому стані, що я боюсь залишати працю і починати нове життя».

Дослідження, проведене Центром П’ю, встановило, що – через економічну кризу – 40 відсотків американців сьогодні працюють довше, ніж середній пенсійний вік. Економіст Університету Центральної Флориди Шон Снайт каже, що старші віком американці постраждали від спаду на ринку нерухомості і падіння вартості їх інвестицій:

«Багато пенсіонерів і майже пенсіонерів втратили половину своїх заощаджень. Це спонукало багато людей подумати: «Я не можу зараз іти на пенсію, бо я просто не заощадив достатньо».

Експерти прогнозують зріст кількості старших віком працівників і спад зайнятості серед людей віком до 24-х років:

«…похилого віку робітники, які продовжують працювати, фактично займають місця праці (молодих)».

Бюро перепису населення США заявляє, що до старіння робочої сили в країні причиняються такі фактори, як бажання збільшити свої заощадження перед виходом на пенсію, збільшення тривалості життя і подорожчання медичної опіки. Як і багато американців, Джоун Генсен каже, що не знає, коли піде на пенсію, то ж наразі продовжує працювати.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG