Спеціальні потреби

Расмуссен: кліматичні зміни і безпека - взаємопов`язані


Новий Генеральний секретар НАТО Андерс Фог Расмуссен хоче, щоб цей оборонний союз почав обговорювати питання кліматичних змін, оскільки воно має велике значення для безпеки. Глобальне потепління і підвищення рівня морів та океанів призведуть до масової міграції і можуть викликати конфлікти.

Генеральний секретар Расмуссен заявив, що НАТО намагається протидіяти таким загрозам 21 століття, як піратство і хакерські атаки. Одначе кліматичні зміни, сказав він, становлять унікальне випробування.

«Кліматичні зміни - це щось особливе. Ця наука ще не розвинена. Наслідки цих змін тільки-що починають з’являтися і сьогодні важко визначити, що саме міняється».

А тому, що нема відповідного графіку, не завжди є політична воля щоб цьому зарадити.

«Коли доводиться вибирати між витратами на школи і на охорону здоров’я тепер - у противагу вкладанню грошей на інші цілі - то для більшості лідерів це легкий, зрозумілий вибір», - каже Расмуссен.

Генеральний секретар НАТО виступив із доповіддю на конференції у Лондоні на тему управління ризиком у 21 столітті, яку спільно спонсорували НАТО і гігант страхувальної індустрії компанія «Ллойд». Він заявив, що підвищення рівня морів і океанів, підвищення температур, посухи та спад у виробництві харчів неминуче призведуть до виникнення конфліктів. Навіть не маючи конкретних даних, зазначив Расмуссен, необхідно вдатись до певних кроків.

«Можливо ми не знаємо, які будуть точні наслідки, точні витрати, чи конкретні дати кліматичних змін… не знаємо, як вони вплинуть на безпеку… проте ми знаємо достатньо, аби починати діяти. Або ми почнемо вкладати в це гроші тепер, або нам доведеться платити набагато дорожчою ціною пізніше».

Расмуссен заявив, що кліматичні зміни повинні сприйматися так як і кожна інша загроза та що країнам потрібно готуватись до можливих наслідків.

«Питання впливу кліматичних змін на безпеку слід інтегрувати в стратегії пов’язані з національною безпекою і обороною. Це означає, що наші розвідувальні агентства повинні зараховувати це до своїх найважливіших завдань. Це означає, що військові планувальники повинні оцінити потенційні наслідки, відповідно усучаснити свої плани, і встановити, які потужності вони можливо потребуватимуть у майбутньому».

Расмуссен вважає, що ці плани не конче повинні передбачати лише воєнні дії.

«Кліматичні зміни потенційно можуть мати величезний вплив на безпеку, але реакція на це не повинна бути виключно військова. Фактично, я мусив би сказати навіть, що військові аспекти є лише одним знаряддям із багатьох інших».

Генеральний секретар НАТО далі заявив, що традиційні військові структури відіграватимуть дуже велику роль, проте уряди країн світу повинні застосовувати превентивну дипломатію аби запобігти потенційним конфліктам.

Наприклад в Арктичному регіоні тане крига, що облегшує прохід кораблів північними водами і викликає конкуренцію поміж країнами щодо того кому що належить.

Генеральний секретар НАТО вважає, що будь-які розбіжності в поглядах слід обговорювати вже тепер.

«Ми повинні забезпечити укладення відповідних договорів щодо юрисдикції, доступу до ресурсів, риболовлі, щоб уникнути напруженості в майбутньому.»

Оборонний союз НАТО, на думку Рассмусена, унікально придатний для обговорення питання кліматичних змін об’єднуючи 28 країн, які разом визначають спільний шлях в багатьох інших ділянках.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG