Спеціальні потреби

Жертви рецесії у США змушені йти на нелегкі компроміси





У сотень тисяч тих, хто став жертвою масових звільнень на Волл-Стріт, життя складається по-різному. Комусь пощастило - робота знайшлась незабаром, а менш удачливі все ще займаються пошуком. Майкл Сабатіно досі намагається працевлаштуватися після звільнення із інвестиційно-фінансової компанії «Сітіґруп» рік тому. Колишній брокер Ендрю Луань, який так само втратив роботу у вересні 2008 року, вже працевлаштувався. Втім, так чи інакше, на певні компроміси - чи то фінансові, чи то професійні - довелося піти майже всім.

Вісімнадцять місяців тому життя Майкла Сабатіно кардинально змінилося. В нього народилася донька - всього через два тижні після того як він втратив роботу в інвестиційно-фінансовій компанії «Сітіґруп», де він працював інвестиційним аналітиком.

Сабатіно потрапив у першу хвилю звільнень в індустрії фінансових послуг. Хоч він це сприйняв досить болісно, але вирішив змінити кар’єру та записався на курси, аби отримати ліцензію фінансового консультанта. Тоді ж «Ліман Бразерс» - як і чимало менших інвестиційних банків - оголосив про банкрутство, фінансовий сектор почало лихоманити, і на ринку праці з’являлося все більше звільнених висококваліфікованих фахівців із фінансів.

Майкл Сабатіно розмовляв із десятками компаній, які займаються фінансовим плануванням, але ніхто не наймав.

«Тоді я вирішив дослухатися поради свого консультанта з питань кар’єрного росту та погодився пройти практику в компанії, що спеціалізується на фінансовому плануванні у Нью- Джерсі, і це стало прекрасним досвідом», - каже Майкл.


Він отримував всього 10 доларів за годину і мав разом із дружиною Джулією серйозно переглянути свій сімейний бюджет.

«Це дійсно змусило нас сісти та проаналізувати наші витрати і у багатьох випадках прийняти досить неприємні рішення про їх скорочення», - розповідає Сабатіно.

Протягом останніх півтора років подружжя переважно жило на збереження та значно зменшило свої витрати. Родина Сабатіно - одна з багатьох, яка змушена чекати, поки економіка почне виходити з кризи та фінансові компанії знову почнуть наймати працівників. Наразі безробіття досягло рекордної позначки за останні 25 років, а сфера фінансових послуг залишається однією з найбільш уражених.

Головний економіст компанії «Стандарт енд Пурс» Дейвід Вісс:

«Ми навряд чи побачимо зменшення рівня безробіття до 4 кварталу наступного року, а у сфері фінансових послуг навіть ще пізніше».

Саме це одна з причин чому Ендрю Луань вирішив повністю змінити свою кар’єру. Звільнений з «Дойче Банк» у квітні цього року, Луань заснував туристичну компанію з назвою «Досвід Волл-Стріту». Він пропонує туристам двохгодинну екскурсію на тему фінансової кризи.

«Це - моя мета. Навчити людей про Волл-Стріт, створити уявлення про нього менш міфічним, більш особистим. Для багатьох людей Волл-Стріт - не більше, ніж будинки. Правильно?.. Це фондова біржа, скульптура бика, а ми намагаємося персоніфікувати та розповісти історії про всі ці об’єкти».

Луань каже, що після повільного початку, його бізнес набирає обертів. А щодо Сабатіно, то він вірить, що незабаром знайде роботу фінансового консультанта. Тепер ж він насолоджується часом, який може провести з маленькою донькою.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG