Спеціальні потреби

Компанію ‘Файзер’ покарано за незаконний маркетинг ліків





Найбільша у світі фармацевтична компанія «Файзер» погодилася виплатити рекордний штраф – понад два мільярди доларів за незаконний маркетинг ліків, і зокрема препарату, який був схвалений виключно для лікування артриту.

Знеболюючі таблетки Бекстра були схвалені у США для лікування артриту. Однак компанія-виробник «Файзер» (Pfizer) просувала їх для лікування інших хвороб.

Помічник міністра юстиції Тоні Вест каже:

«Коли таке стається - здоров’я пацієнтів і їх життя опиняється під загрозою, а ті, хто наражає їх на цей ризик, повинні нести відповідальність».

Таблетки Бекстра були своєрідним блокбастером для компанії «Файзер», а щорічний прибуток від їх продажу становив понад мільйон доларів. Агенти з продажу запевняли лікарів, що цей препарат безпечно виписувати, як для тамування болю при артриті, так і при інших хворобах.

Лікарі отримували 1,5 тисяч доларів за участь у конференціях «Файзера», на яких вони могли послухати про чудодію таблеток, а у додаток ще й дістати подарунок у вигляді авіаквитків, готельних номерів чи масажу.

Виконуючий обов’язки генпрокурора штату Массачуссетс Майкл Лукс говорить:

«Їх завдання полягало у тому, щоби допомогти «Файзеру» знайти найкращі методи маркетингу Бекстри поза її прямим призначенням».

Таблетки Бекстра є дуже сильним препаратом. Навіть якщо їх вживати за призначенням, то вони можуть мати побічні ефекти, як наприклад, серцевий напад чи інсульт.

Справа про незаконне просування ліків закінчилася для компанії «Файзер» найбільшим в історії штрафом розміром 2 мільярди 300 мільйонів - навряд чи останнім і далеко не першим. Від 2001 року фармацевтичні компанії виплатили штрафів на суму в 11 мільярдів доларів. Чи зруйнує це, загалом, успішну компанію? Експерти - як наприклад, Білл Воган з Організації захисту прав споживачів - кажуть, що ні:

«Ще стільки грошей можна заробити на продажі ліків американцям, рекламуючи їм найостанніші препарати, без яких ті не можуть жити. У процесі компанія буде брехати, дурити, та й інколи піймається на цьому».

Відтепер компанію «Файзер» зобов’язали звітувати про кожну копійчину, яку вона витрачає на маркетинг лікарям. Утім дехто вважає, що так потрібно змусити робити всі фармакологічні компанії.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG