Спеціальні потреби

Експерт США про останнє напруження між Києвом і Москвою



повне інтерв`ю мовою оригіналу
Дослідник вашингтонського Інституту Брукінґса і колишній посол США в Україні Стівен Пайфер, в інтерв`ю Голосу Америки, прокоментував нещодавно озвучені президентом Росії Дмитром Медведєвим претензії на адресу Києва та відповідь на них президента Ющенка, яку він назвав логічною.

«На мою думку, відповідь, пункт за пунктом, навела логічні аргументи на закиди з боку президента Медведєва, але така риторична перепалка не допоможе змінити відносини. Сторони мусять робити зусилля, щоб справді подолати ті розбіжності, які існують між країнами і шукати шляхи їх вирішення. І звернення президента Медведєва і те, у якій формі воно було зроблене, не було помітним у цьому контексті. Його важко розглядати як намагання покращити відносини, я думаю воно мало інше завдання».

Стівен Пайфер каже, що у Вашингтоні звернення Медведєва оцінили як намагання Москви чинити тиск на Київ. Він також висловив думку, що послання російського президента, частково можливо було розраховане на виборців у Росії.

«Виглядає на те, що у Кремлі розцінюють, що така політика протистояння щодо України є корисною у внутрішній політиці. А це можливо може вдарити рикошетом. Якщо подивитись на минуле, коли Росія намагалась занадто втручатись в українську політику, це не допомагало. Згадаймо лише виборчу кампанію 2004 року. Тоді президент Путін двічі приїжджав в Україну і виступав на користь Януковича. Ми ще побачимо, який вплив матиме теперішнє звернення Медведєва, але я не думаю, що такі технології добре працюють в Україні», -- зазначив посол Пайфер.


Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG