Спеціальні потреби

Медведєв призначив Зурабова послом Росії в Україні


Президент Російської Федерації Дмитро Медведєв підписав указ про призначення Михайла Зурабова надзвичайним і повноважним послом РФ в Україні. Про це повідомила у четвер прес-служба Кремля.

У цій новині дехто в Україні побачив ознаку того, що російський президент – який напередодні оголосив про своє рішення відкласти направлення в Україну нового посла – готовий «змінити гнів на милість». «Медведєв після листа Ющенка передумав про посла», -- вважає, зокрема, популярне Інтернет-видання «Українська правда».

Що означає сьогоднішній Указ президента Медведєва і чи справді може йтися про послаблення жорсткої позиції Кремля стосовно України? На це запитання «Голосу Америки» відповіли експерти Олексій Гарань та Михайло Погребинський.

Олексій Гарань, професор політології Києво-Могилянської академії:
«Я не думаю, що лист Ющенка міг спонукати Медведєва «передумати». Хоча відповідь Ющенка була гідною, виваженою і мудрою. Український президент не дав себе втягнути в полеміку за принципом «сам дурень», не пішов шляхом ескалації конфлікту. Це зважена відповідь, з доброю аргументацією, причому з посиланням не тільки на українську позицію, а й на позицію міжнародного співтовариства».

«Стосовно ж указу про призначення посла… Появу цього указу я пояснив би прагненням російського президента «підретушувати» свій образ. Адже Медведєв з його антиукраїнською заявою – яка була розміщена ще й на відеоблозі, що надало їй особливої демонстративності – перейшов рамки нормальної дипломатичної практики. Заява була дуже жорстка, повчальна, і це було дійсно втручання у внутрішні справи України. Цим російський президент знижував свій рейтинг і авторитет не тільки в Україні, а й в очах міжнародного співтовариства».

«Ну справді – в той час коли Євросоюз займає гнучку позицію стосовно перспектив співпраці з Росією, а президент США Обама говорить про «перезавантаження» – в цей самий час московське керівництво демонструє продовження жорсткого курсу; більше того – ще й повертається до практики втручання в українські вибори, як це було 2004 року. Така політика працює проти Росії, проти іміджу російського керівництва».

«Тому я думаю, що в появі указу нічого несподіваного немає. Підтвердження того, що Зурабов буде послом в Україні, – цього слід було очікувати. Але тут іще питання – коли він приїде. Тому що можна призначити, але можна демонстративно затримувати приїзд посла. Я думаю, що навколо цього Росія ще буде намагатися отримувати пропагандистський зиск. Питання приїзду-неприїзду посла ще використають як своєрідну форму пропагандистської війни уже всередині України».

Михайло Погребинський, директор Київського центру політичних досліджень та конфліктології:

«Як це – «Медведєв передумав»? Звісно що ні. Просто в призначенні посла існує певна стандартна процедура. Наскільки я розумію, до того часу як дипломат не отримає згоду приймаючої сторони, його не можна призначити послом; Указ підписують лише після отримання агреману. Агреман щодо Зурабова був підписаний Ющенком лише кілька днів тому. А отже, цілком закономірно, що сьогодні з`явився указ президента Медведєва про призначення Зурабова надзвичайним і повноважним послом РФ в Україні».

«Що ж до того, що президент Медведєв міг змінити своє рішення під впливом листа Ющенка -- то це абсолютно несерйозно. Адже відповідь Ющенка засвідчує: по кожному пункту закидів Медведєва Ющенко вважає себе правим і не готовий іти на будь-які компроміси. Тобто український президент просто фіксує свою позицію. В ній нічого нового, а тому говорити, що Медведєв міг би «передумати», абсолютно не випадає».

«Для мене очевидно, що зараз новопризначений посол Михайло Зурабов не приїде в Україну. Як довго ще він приїде – схоже на те, що до президентських виборів в Україні не буде російського посла».

Нагадаємо: 11 серпня Дмитро Медведєв направив відкритий лист президенту України Віктору Ющенку, в якому, зокрема, оголосив про своє рішення відкласти направлення в Україну нового російського посла.

13 серпня Віктор Ющенко написав Медведєву лист у відповідь, де, серед іншого, наголосив: рішення Кремля відкласти приїзд нового російського посла в Україну не сприятиме конструктивному розвитку двосторонніх відносин.

Увечері в четвер надійшла нова інформація. Як стверджують у Кремлі, Медведєв призначив Зурабова послом не сьогодні, а 5 серпня – ще до того, як оприлюднив своє послання Ющенку. У прес-службі російського президента заявили також, що строки приїзду Зурабова в Україну залежать виключно від російської сторони.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG