Спеціальні потреби

Російський ЧФ визнав претензії Києва, Лавров - ні


Російський Чорноморський флот визнав порушення міждержавних домовленостей під час перевезення озброєнь вулицями Севастополя. Про це заявив головнокомандувач ЧФ Володимир Висоцький. Втім, іншу думку висловив глава російського МЗС Сергій Лавров.

Російський Чорноморський флот визнав порушення міждержавних домовленостей під час перевезення озброєнь вулицями Севастополя. Про це заявив головнокомандувач ЧФ Володимир Висоцький. Він пообціцяв розслідувати ситуацію та покарати винних. Таким чином керівництво ВМФ РФ визнало претензії української влади, яка висловлювала незадоволення діями військових російського Чорноморського флоту в Криму.

Минулого тижня українські правоохоронці втретє за місяць зафіксували випадок несанкціонованого транспортування вулицями Севастополя ракет. Автомобілі-ракетовози Чорноморського флоту РФ перевозили озброєння без узгодження з українською владою, що на думку РНБО, суперечить міждержавній угоді про умови перебування ЧФ на території країни та ставить під загрозу життя людей. Рада нацбезпеки назвала ці дії російських військових недружніми і такими, що посилюють напруженість між двома країнами. Раніше російські військові твердили, що пересування військової техніки вулицями Севастполя не порушує міждержавних домовленостей.

Цю ситуацію назвали однією із причин висилки з України високопоставленого російського дипломата Володимира Лисенка. Саме він курував питання Чорноморського Флоту РФ. Співробітник посольства підтвердив, що має залишити країну 28 липня, однак не став коментувати причини свого від'їзду.

Натомість про ситуацію дуже гостро висловився керівник російського зовнішньополітичного відомства Сергій Лавров. Він висловив нерозуміння дій українського МЗС і заявив про безпідставність висилки російського дипломата. Лавров висловив жаль з приводу «провокації» і пообіцяв відреагувати. «Звичайно, дипломатія – це мистецтво взаємне, тому без відповіді такі недружні кроки залишитися не можуть. Все це сумно і наштовхує на думку, що для нормалізації відносин доведеться чекати, коли рішення будуть приймати відповідальні люди», - заявив керівник російського МЗС.

Тим часом севастопольська міська влада заявила про бажання підняти компенсацію за перебування Чорноморського флоту в місті. Представники міськради вимагають збільшити принаймні удвічі суму, яка нині виділяється із держбюджету на ці цілі. Нині вона становить близько 100 мільйонів гривень на рік. Місцеві чиновники називають неадекватною компенсацією за використання російськими моряками понад 3 тисяч гектарів земель.

XS
SM
MD
LG