Спеціальні потреби

У Києві чекають, що Байден розставить усі крапки над ‘і’


Після візиту президента США Барака Обами в Росію, настала черга України зустрічати посланця нової американської адміністрації.

Другий після глави держави найвищий посадовець Америки, віце-президент США Джозеф Байден відвідає Київ наступного тижня. Робочий візит, оголошений ще до «московського вояжу» Обами, відбудеться 20-22 липня. Про це на брифінгу в МЗС повідомив заступник міністра закордонних справ України Костянтин Єлісєєв. Як він заявив, від цього візиту українська сторона очікує однозначних сигналів про підтримку Сполученими Штатами євроатлантичного курсу України.

«Ми сподіваємося, що цей візит розставить остаточні крапки над ‘і’ для тих людей, у кого ще є сумніви щодо послідовної підтримки з боку США курсу України на євроатлантичну інтеграцію. Ми очікуємо, що під час візиту будуть дані однозначні сигнали на користь того, що США підтримують курс України на євроатлантичну інтеграцію, а також на те, що жодна третя сторона не має права вето на вибір державою своєї політики у безпековій галузі”, - заявив Єлісєєв.

Як він додав, у Києві від посланця Обами чекають підтвердження позиції, уже заявленої новим американським президентом: двері НАТО залишаються для України відкритими, а цілісність та непорушність її кордонів визнається як основоположний принцип.

Заступник міністра повідомив також, що програма візиту Джозефа Байдена в Україну передбачає зустріч з президентом України Віктором Ющенком та прем`єр-міністром Юлією Тимошенко. Не виключено, що високий американський гість зустрінеться з двома іншими потенційними кандидатами в президенти - лідером Партії регіонів Віктором Януковичем та лідером «Фронту змін» Арсенієм Яценюком.

У Міністерстві закордонних справ, крім того, планують скористатися візитом, аби обговорити шляхи інтенсифікації діалогу на вищому рівні та підготувати можливу зустріч президента України Віктора Ющенка і президента США Барака Обами.

«Під час візиту одним з важливих елементів буде підготовка можливої зустрічі двох президентів уже найближчим часом, не виключено, що вже восени цього року», -- заявив Єлісєєв.

Майбутній візит Джозефа Байдена в Україну прокоментували також у секретаріаті президента. Як нагадала прес-секретар глави держави Ірина Ванникова, це перший візит до нашої держави одного з найвищих представників нової aдміністрації США. Ванникова повідомила, що візит відбувається на запрошення президента України Віктора Ющенка.

«Відвідання України Джозефом Байденом засвідчує важливість України як стратегічного партнера США у регіоні Східної Європи», -- наголосила прес-секретар. За її словами, результатом цього візиту має стати поглиблення співпраці між двома державами – зокрема, у сфері енергетики, євроатлантичної інтеграції України, а також у сфері оборони та безпеки.

Як повідомлялося, 20-24 липня віце-президент США Джозеф Байден відвідає Україну і Грузію. Офіційна мета візиту – продемонструвати підтримку Сполученими Штатами демократичних реформ у цих країнах.

Нагадаємо також: минулого тижня президент США Барак Обама відвідав Росію з місією «перезавантаження» стосунків.

Тоді ж президент України Віктор Ющенко висловив сподівання, що Україна не стане розмінною монетою у домовленостях Росії та нової адміністрації Сполучених Штатів.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG