Спеціальні потреби

У Верховній Раді домовилися про дату виборів президента


17 січня 2010 року відбудуться президентські вибори в Україні, якщо парламент у вівторок за це проголосує. Водночас сьогодні лідери всіх фракцій домовилися підтримати такий проект рішення.

У четвер в парламенті можуть з`явитися і зміни до закону про вибори президента. За словами лідера фракції БЮТ Івана Кириленка, блок підтримує ідею спікера щодо скорочення термінів виборчої кампанії до 90 днів, «оскільки не можна 120 днів мучити країну в таких надзвичайно складних умовах».

Така одностайність депутатів щодо дати виборів дала підстави віце-спікеру Миколі Томенку прокоментувати це так: «Символічно, що 22 червня, в день початку Великої вітчизняної війни, в Україні фактично розпочалася велика президентська війна», - сказав він після завершення засідання Погоджувальної ради.

«Відповідно сьогоднішні ініціативи на засіданні вже нагадують президентську виборчу кампанію, а не системну підготовку до пленарного тижня. Скажімо, пропозиції від опозиції стосовно підняття пенсій і зарплат та зменшення податків» - сказав Томенко.

Водночас вже цього тижня у парламенті знову може йти мова про розпад коаліції. Член президії «Нашої України» Ксенія Ляпіна схвально оцінює рішення низки регіональних організацій партії про вихід з коаліції. «Незважаючи на те, що останнім часом у партії були складні часи, я думаю, що і партійні організації на місцях, і з’їзд розставить всі крапки над «і», оцінить дії коаліції та прийме рішення про вихід. Таким чином ця коаліція зазнає остаточного краху через рішення партії».

Втім, зважаючи на примирливий тон прем`єр-міністра після зустрічі з президентом Ющенком депутати в кулуарах не поспішають говорити про можливий розпад коаліції.

В той же час, опозиція збирається знову піднімати питання про дієздатність уряду, в якому залишилося ледь не половина міністрів. Завтра парламент голосуватиме за відставку Йосипа Вінського з посади міністра транспорту.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG