Спеціальні потреби

В Ірані продовжуються протести з приводу результатів президентських виборів


Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї заявив, що на спірних президентських виборах, які викликали найсерйозніші протягом останніх тридцяти років заворушення в країні, була «рішуча перемога» і що не було фальсифікації голосування.

У першому зверненні до народу з часу виборів 12 червня, Хаменеї звинуватив ворогів Ірану в спробах підірвати легітимність ісламської системи шляхом піддавання під сумнів результатів виборів.

Аятола сказав тисячам людей у Тегерані, що люди обрали кандидата, якого вони вважають найвідповіднішим на посаду, та що нинішній президент Махмуд Ахмедінеджад здобув «рішучу перемогу», отримавши 63 % голосів виборців.

Хаменеї виступив з телевізійним зверненням після майже тижневих масових протестів прихильників президентського кандидата Мір-Госсейна Мусаві, який піддав під сумнів результати виборів, натякаючи, що голосування було пошахроване.

Аятола Хаменеї закликав до спокою і закінчення виличних протестів, кажучи, що в справі будь-яких сумнівів щодо результатів виборів мусить бути проведене слідство законним способом. Він також сказав, що різниця 11 мільйонів голосів між переможцем та другим з черги кандидатом на користь нинішнього президента вказує на те, що не було шахрайства.

Верховний лідер Ірану додав, що відповідальність за будь-яке насильство нестиме опозиція.

У четвер кандидат опозиції Мусаві звернувся до багатьох тисяч своїх прихильників у Тегерані і закликав до спокою та стриманості. Протягом кількох останніх днів проурядова міліція вбила щонайменше сімох демонстрантів. Арештовано також кількох членів опозиції, активістів і журналістів.

Верховний комісар ООН з прав людини Наві Піллай оприлюднила заяву, в якій висловила занепокоєння з приводу арештів. Вона попередила, що незаконні дії міліції і сил безпеки «можуть спричинити серйозне погіршення умов безпеки».

Впливова в Ірані Рада охоронців конституції, яка спостерігає за ходом виборів, запросила Мусаві та інших президентських кандидатів, що зазнали поразки, на зустріч в суботу для обміркування їх застережень. Рада запропонувала частковий перерахунок голосів, і представник цього органу сказав, що вже розпочався розгляд 646 скарг щодо можливих порушень.

У своїй промові аятола Хаменеї підкреслив, що всі президентські кандидати є частиною ісламської системи.

У Вашингтоні представник Білого дому Роберт Ґіббс повторив, що президент Обама підтримує право іранського народу влаштовувати мирні протести. Він також повторив позицію уряду США про небажання втручатися у виборчий процес в Ірані.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG