Спеціальні потреби

Президент Латвії про переваги членства в ЄС і НАТО





повне інтерв`ю англійською дивіться внизу


Перебуваючи у Вашингтоні, Президент Латвії Валдіс Затлерс відзначив позитивні сторони членства його країни у Європейському Союзі та НАТО і наголосив, що Латвія та інші балтійські держави готові поділитись своїм досвідом інтеграції із східноєвропейськими країнами, зокрема Україною та Грузією.

Валдіс Затлерс висловив переконання у тому, що і НАТО, і Європейський Союз будуть у майбутньому розширюватись на схід. За його словами, вступ Латвії до Європейського Союзу та НАТО значно покращив безпеку в його країні, та позитивно вплинув на життя кожного окремого громадянина:

«Сьогодні ми справді почуваємось найбільш безпечно за всю 90-річну історію існування Латвійської держави. І ми готові поділитись нашим досвідом інтеграції. Європейський Союз буде розширюватись у майбутньому, і НАТО буде розширюватись у майбутньому. Бо таке розширення створює більш стабільний світ, більш стабільну і безпечну Європу, як також рівні можливості для розвитку ринкової економіки».

На запитання про негативне ставлення Росії до можливого членства України та Грузії в НАТО та ЄС Президент Латвії відзначив, що членство в альянсі значно покращило взаємини його країни з Росією:

«Наш досвід показує, що до вступу у НАТО Росія висловлювала своє обурення нашим прагненням до євроатлантичної інтеграції. Але коли ми стали членами НАТО, наші двосторонні взаємини стали покращуватись і вони покращуються щороку. Тому членство в альянсі створює набагато кращу атмосферу у взаєминах з Росією.

Усі ці можливі моменти політичної чи економічної дестабілізації у будь-якій країні на кордоні з Росією є небезпечними, і ми повинні уникати їх у майбутньому. Ми повинні створити справді європейську атмосферу. Бо Росія завжди відіграватиме свою роль, це потужна держава, але набагато легше мати справу з Росією, коли ви є частиною Європи, частиною НАТО і досвід балтійських країн є цьому прикладом».


повне інтерв`ю англійською

частина перша



частина друга
XS
SM
MD
LG