Спеціальні потреби

США змінюють стратегію в Афганістані





З приходом до влади нової адміністрації Сполучені Штати, які очолюють війну з Талібаном в Афганістані, намагаються змінити стратегію бойових дій в цій країні. Пентагон навіть призначив нового командувача збройних сил США в Афганістані.

Очолювана США боротьба з Талібаном та іншими угрупованнями в Афганістані триває вже понад сім років. Останні кілька років екстремісти посилили свої атаки, що спонукало президента Барака Обаму перекинути до регіону ще сімнадцять тисяч військовослужбовців.

У понеділок міністр оборони США Роберт Ґейтс оголосив про зміну командування американських військ в Афганістані. Крок він обґрунтував бажанням отримати свіжий погляд на проблеми та запровадити новий підхід до стратегії США у цій країні.

Американські війська в Афганістані очолить генерал Стенлі МакКристал, колишній керівник спеціальних операцій. Саме підлеглі йому солдати захопили Саддама Гусейна та вбили лідера аль-Кайди в Іраку.

Завдання, які поставила перед собою в Афганістані адміністрація Барака Обами, її спеціальний представник у регіоні Ричард Голбрук озвучив на слуханнях у Сенаті:

«У першу чергу -- усунути людей, які становлять пряму загрозу нашій країні, тобто аль-Кайду та її прихильників. Також -- стабілізувати уряд Афганістану і надати йому можливість самостійно гарантувати свою безпеку».

Адміністрація Барака Обами також прагне втричі збільшити гуманітарну допомогу сусідньому Пакистану, адже попередній уряд США обмежував свою допомогу лише сприянням пакистанській армії. У Білому домі переконані, що стабільність і безпека в Афганістані та Пакистані взаємопов’язані.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG