Спеціальні потреби

Американці починають все більше дбати про своє здоров`я





Зростаючі кошти на медичну опіку у США змушують американців, мільйони яких страждають від ожиріння, шукати здоровіший спосіб життя.

Згідно з даними дослідного Інституту імені Брукінґса, витрати на охорону здоров’я у США зростуть протягом наступних десяти років і становитимуть приблизно дванадцять відсотків валового внутрішнього продукту країни. Національна коаліція з охорони здоров’я повідомляє про збільшення витрат на лікування у США у 2008-му році на сім відсотків, що змушує деяких працедавців скорочувати медичне страхування для своїх робітників, а лікарів заохочувати пацієнтів до профілактичних засобів.

Приблизно третина американців нині страждають від ожиріння, витрачаючи з огляду на це зайвих десятки мільярдів доларів на медичну опіку.

Чарлі Стюарту – 57 років. Він займається спортом, сподіваючись скинути 10 відсотків зайвої ваги. Він сподівається, що гроші, витрачені ним сьогодні - аби набути фізичну форму - окупляться йому у майбутньому, оскільки дозволять зменшити витрати на лікарів та додадуть років продуктивної праці:

«Якщо я сьогодні витрачу кількасот доларів, і це допоможе мені пропрацювати на рік довше, то мій прибуток буде набагато вищий, ніж сума виданих грошей».

Чарлі слідкує за своїм харчуванням і щодня тридцять хвилин займається спортом.

Змінити стиль життя Стюарта заохотив його лікар Рик Бакслі, який пропагує своїм пацієнтам запобіжну медицину:

«Якби люди турбувались про основні речі -- підтримували кров’яний тиск в нормі, низький рівень цукру та холестерину в крові, і кинули палити - то вартість охорони здоров’я в Сполучених Штатах різко б упала».

Деякі американські корпорації спонукають своїх працівників запобігати хворобам. У клініці для обслуговування працівників великої мережі готелів «Готелі і курорти Розен» пацієнти можуть одержати безкоштовні медичні процедури, включно з програмою, що допомагає кинути паління.

Керівництво компанії переконане, що заходи запобігання поліпшують продуктивність праці службовців і зменшують витрати на медичну опіку. Компанія каже, що загалом вже заощадила понад сто мільйонів доларів і що щороку економить десять-п’ятнадцять мільйонів.

Деякі великі американські компанії відкрили вже власні клініки для своїх працівників. Утім, хоч корпорації й медики наголошують на важливості запобіжної медицини, кількість лікарів, які спеціалізуються у цій галузі, впала

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG