Спеціальні потреби

Справа відставки Луценка заблокувала роботу Ради


Сьогодні спікер українського парламенту Володимир Литвин так і не зміг розпочати сесійне засідання. Ще зранку депутати фракції Партії регіонів заблокували трибуну Верховної Ради і поставили на неї пляшку горілки. Так вони вимагали першочергово розглянути питання відставки міністра внутрішніх справ Юрія Луценка після скандалу в аеропорту в Німеччині.

Перший заступник лідера фракції Партії регіонів Олександр Єфремов звинуватив спікера Литвина у тому, що той хоче перевести це питання «в політичну площину». За його словами, голова ВР розуміє, якщо парламент проголосує за відставку Луценка, тоді частина фракції «Наша Україна – Народна самооборона», тобто група «Народна самооборона», вийде з коаліції, яка на сьогодні «і так існує лише формально».

Регіонали називають цю справу тестом для самої Тимошенко і обіцяють блокувати трибуну, допоки інші фракції «не дозріють до рішення підтримати відставку Луценка». В заяві регіоналів наголошують: «Суспільство здивоване мовчанкою голови уряду Юлії Тимошенко, яка досі не дала оцінки діям міністра внутрішніх справ, який п'яним учинив дебош у Німеччині і зганьбив українську державу».

Спікер Литвин, у свою чергу, наполягає на тому, аби почути думку уряду під час розгляду питання відставки його члена. Однак, за словами спікера, йому не вдалося почути думку прем`єр-міністра Тимошенко з цього приводу, оскільки «її не було на місці».

В результаті кількагодинних переговорів лідери фракцій не дійшли згоду стосовно розгляду цього питання в Раді, відтак засідання ввечері так і не було відкрито.

Оцінка спікера щодо сьогоднішніх подій в парламенті однозначна: «Реалізується черговий сценарій блокування роботи Верховної Ради України, позаяк, відповідно до рішення Конституційного Суду України, підстав для розпуску Верховної Ради України немає».

Він вважає, що питання відставки Юрія Луценка з посади міністра внутрішніх справ України – це «надуманий привід» для блокування роботи парламенту. На його думку, за цим стоїть одна мета – заблокувати роботу парламенту і «знайти ще один додатковий спосіб для дострокового припинення повноважень Верховної Ради України».

За його словами, у такий спосіб фракція Партії регіонів намагається розпочати 30-денний термін, при якому парламент не працюватиме, що за Конституцією є підставою для розпуску Верховної Ради.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG