Спеціальні потреби

Після Крайслера, GM на грані банкрутства





Американський концерн Крайслер - банкрут. Не дивлячись на досягнення угоди про створення альянсу з італійським Фіатом, Крайслер оголосив про банкрутство, щоб отримати - на певний час - захист від кредиторів, реорганізувати свої фінанси і, найголовніше, продовжувати працювати. Ця новина не стала несподіванкою. Протягом довшого часу американські автовиробники потерпають від падіння попиту на їх продукцію. Наступною жертвою може стати Дженерал Моторс. Компанія швидкими темпами проводить реструктуризацію, щоб уникнути долі Крайслера, але часу в них залишилося небагато.

Надані урядом мільярдні кредити, за всіма ознаками, таки не зможуть врятувати Дженерал Моторс у такому вигляді, в якому автовиробник працював десятки років.
Керівництво компанії оголосило про свої плани скоротити виробництво на сто дев’яносто тисяч одиниць і закрити на літній період тринадцять заводів у США та Мексиці. Мета – приборкати хаотичне накопичення інвентарю.

«Цілком очевидно, каже журналіст Карл Брауер, що Дженерал Моторс повинен це зробити, адже автосалони переповнені моделями, які не продаються».

Працівники заводів, що тимчасово закриваються, цього літа матимуть продовжену частково оплачувану відпустку. Так, дві тисячі чотириста робітників заводу у Техасі відпочиватимуть два місяці, отримавши до вісімдесяти відсотків зарплатні. Втім, представники профспілки незадоволені. Говорить лідер профспілки Джей Флорес:

«Не можна уникнути розчарування, коли тебе звільняють, навіть тимчасово, навіть з тими пільгами, які нам вдалося витребувати. Все одно робітникам урізали платню. Вони опинились з меншим прибутком, а рахунки їм доводиться платити у повному розмірі».

Самі ж працівники занепокоєні майбутнім. Один із них говорить: «Дев’ять тижнів – це великий строк бути безробітним».

Подібної думки інший працівник:

«Ми всі маємо платити за житло, комунальні послуги. Рахунки накопичуються, виплата з безробіття запізнюється – ти поринаєш у боргах все глибше та глибше».

Якщо Дженерал Моторс таки вдасться утриматись на плаву, це буде якісно нова компанія, переконує її керівництво. Виконавчий директор компанії Фриц Гендерсон каже:

«Наша мета - не лише вижити, перш за все ми прагнемо стати потужним гравцем на авто ринку».

Вже до кінця цього року Дженерал Моторс припиняє виробництво Понтіака. Якщо моделі Сааб, Гаммер та Сатурн не будуть перекуплені іншим автовиробником, їх очікує така ж доля. Натомість компанія зосередить зусилля на удосконаленні та підвищенні конкурентоспроможності моделей Шевроле, Бьюік, Каділлак та Джі-Ем-Сі. Фриц Гендерсон каже, що це - «наші чотири кити, наш потужний продукт».

Відтак зняття з виробництва чотирьох моделей означатиме додаткове скорочення робочих місць. Двадцять одна тисяча працівників - таку цифру називає керівництво. Загалом же до кінця року компанія має звільнити сорок сім тисяч працівників.
На цьому ефект ланцюжкової реакції не закінчується. Реструктуризація Дженерал Моторс жорстко б’є про компаніях-підрядниках. На цей аспект звертає увагу працівник транспортної компанії «Купер транспорт»
Джефф Гетфілд: «Якщо б тут не було Дженерал Моторс, у мене б не було роботи» - каже він.

Завод у Шревенпорті працює з понад десятьма постачальниками, більшість з яких – місцеві компанії. Економіст Гарольд Кристенсен занепокоєний ситуацією:

«Місцеві економісти вважають, що підрядчики від закриття заводу постраждають навіть більше, ніж сам GM, адже їх бізнес-модель побудована навколо заводу».

Що ставить робітників таких компаній в абсолютно безвихідну ситуацію, адже на відміну від працівників GM, пільг та грошових виплат від уряду їм очікувати не доводиться. Джефф Гетфілд продовжує:

«Що мені залишається, якщо завод закриється та я втрачу роботу. Іти знову вчитися, чи іти у МакДональдс смажити гамбургери?»

Щоб дістати додаткову допомогу від уряду для уникнення банкрутства, автовиробник до першого червня має переконати власників корпоративних облігацій на загальну суму у двадцять вісім мільярдів доларів поміняти їх на акції оновленої компанії. Крім того, компанія пропонує державі стати співвласником, купивши п’ятдесят відсотків акцій.

На сьогоднішній день Дженерал Моторс вже отримала від федерального уряду понад п’ятнадцять мільярдів доларів. Подальша допомога залежатиме від успішності плану реструктуризації. Що ж до альтернативних шляхів порятунку компанії, то її виконавчий директор Фриц Гендерсон займає досить відверту позицію:

«Якщо нам не вдасться уникнути банкрутства, доведеться рятувати компанію за допомогою цієї процедури.

А за законом про банкрутство, заморожуються всі заборгованості, компанія нарешті отримає змогу переписати обтяжливі контракти з працівниками та зможе позбутися збиткових структурних одиниць. Саме за таке швидке хірургічне втручання і виступає уряд. І якщо раніше керівництво Дженерал Моторс категорично відмовлялось оголошувати банкрутство, то на останній прес-конференції її виконавчий директор заявив, що такий сценарій виглядає більш вірогідним, ніж раніше.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG