Спеціальні потреби

Росія відновила антитерористичні заходи в Чечні


Згідно з повідомленнями, російські війська відновили антитерористичні дії в Чечні, які було припинено кілька днів тому. Президент Чечні Рамзан Кадиров заперечує повідомлення про те, що повстанські групи було розпущено, а міжнародних терористів знищено.

Прес-секретар російських оперативних сил у Чечні Володимир Патрин каже, що штаб-квартира цих частин помітила активізацію збройних формувань у трьох районах республіки – Шалі, Шатой і Ведено. Він сказав, що російські війська також отримали інформацію про плани диверсійних і терористичних актів, скерованих проти представників виконавчих органів влади Чечні і службовців правопорядку:

«У Веденському районі в таємній схованці виявлено три готові для застосування саморобні вибухові пристрої великої нищівної сили. Встановлено, що ці вибухові пристрої були призначені для закладення на ймовірних маршрутах пересування кортежів керівництва Чеченської Республіки».

Міністерство внутрішніх справ республіки заявило, що робляться заходи для знайдення і затримання членів повстанських груп.

Російські та міжнародні інформаційні агентства повідомляють про насильство в Чечні протягом останніх десяти років, включно з атакою повстанців на федеральні війська 14 квітня, лише за два дні до офіційного закінчення антитерористичних заходів. Того ж самого дня агентство новин Інтерфакс, з посиланням на високопоставленого представника російського Міністерства внутрішніх справ у Чечні Дениса Сугрубова, повідомило про придушення великомасштабного терористичного акту в районі Ведено після попередньої конфіскації 16 кілограмів вибухівки. Дві години пізніше Інтерфакс, посилаючись на голову адміністрації району Ведено Шаміля Магомаєва, заявило, що подана Сугрубовим інформація немає нічого спільного з дійсністю.

Десятирічні антитерористичні заходи російського режиму включали комендантські години, блокади доріг, довільні арешти і обмеження на працю журналістів та цивільної авіації. Все це було скасовано минулого тижня за дорученням Президента Росії Дмитра Медведєва. Однак після цього рішення надійшло кілька повідомлень про перестрілки, включно з артилерійським вогнем між чеченськими повстанцями і силами безпеки.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG