Спеціальні потреби

Як у Європі оцінили візит на континент Обами





Дев`ятиденний візит Барака Обами до країн Європи, як під мікроскопом аналізувався багатьма фахівцями з усього світу. Яке враження справив він на європейських і світових лідерів? І чи вдалося йому зробити головне - виправити негативний імідж США у світі, залишений йому у спадок попереднім президентом?

Європа з ентузіазмом вітала президента та його дружину, починаючи з Лондона та Страсбурга та закінчуючи Прагою і Стамбулом.

Лондонський консультант з іміджу Тазін Агмад так оцінила появу в Європі нового американського президента.

«У нього є все. Спортивний склад тіла. Він високий, харизматичний лідер. Він мабуть один з найкращих якщо не найкращий з політичних промовців за багато років. Все це, а також відповідний час, світ був готовий на нього».

Однак, стиль не був головним у подорожі президента. Усюди на нього чекали важкі проблеми. У Лондоні обговорювався план подолання глобальної рецесії, у франції та Німеччині на саміті з нагоди шістдесятиріччя НАТО – війна в Афганістані. І всюди американський президент підкреслював, що він прибув до Європи не лише аби проявити свої лідерські якості, але і вислухати своїх союзників.

«Америка не може сама подолати глобальні виклики, а Європа не може без Америки.»

Обаму тепло вітав один з господарів саміту НАТО президент Франції Ніколя Саркозі.

«Я хочу сказати Бараку Обамі, наскільки приємно мені буде працювати з ним пліч-о-пліч. Я хочу сказати як високо я оцінюю його відвертість, його рішучий намір побудувати новий світ».

Свій візит Барак Обама закінчив у Туреччині. Туди він завітав спеціально аби засвідчити своє прагнення до налагодження дружніх стосунків з мусульманським світо. Президент США підтримав бажання турків приєднатись до Європейського Союзу та простягнув руку дружби мусульманам загалом: «Сполучені Штати не є і ніколи не будуть у стані війни з ісламом» - зазначив він, виступаючи у Стамбулі.

Аналітик Лондонської школи економіки Майкл Кокс вважає надзвичайно важливими слова Обами. Одначе, враховуючи політику уряду США за правління Буша, необхідно підкріпити слова діями, каже експерт.

«У минулому цим стосункам було завдано великої шкоди. Щоби подолати недовіру потрібно більше ніж слова».

А поза межами офіційних зустрічей Барак Обама намагався знайти спільну мову з пересічними європейцями. І схоже йому це вдалося, вважає Кокс.

«Європейці побачили людину, яка швидко думає і відповідає на складні запитання прямо і з розумом».

Загалом, як вважають оглядачі, новий американський лідер виграв симпатії мешканців європейського континенту. Щоправда, тепер він має підкріпити свої слова – діями.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG