Спеціальні потреби

У Києві побував президент Європейського парламенту


Україна відіграватиме головну роль у виконанні програми ЄС «Східне партнерство» - таке сподівання вислови президент Європейського парламенту Ганс-Ґерт Петтерінґ під час свого офіційного візиту до Києва. Ця програма має стартувати 7 травня у Празі і включатиме шість країн-сусідів Європейського Союзу.

Втім, Європа хоче бачити Україну і в хороших відносинах з Росією. «Але ми розуміємо, що ці відносини повинні базуватися на принципах самовизначення, демократії та верховенства права», - сказав президент Європарламенту.

Говорив Петтерінґ і про питання, яке стало причиною останнього напруження між Україною та Росією – модернізацію української ГТС. У своєму виступі він зазначив, що газова криза, яка виникла через конфлікт між Україною та Росією, «викликала серйозне занепокоєння в ЄС».

За словами Петтерінґа, нині ЄС переглядає свою енергетичну політику, працює над створенням спільного енергетичного ринку й обговорює «диверсифікацію енергетичних джерел». «Ця криза, звичайно, висвітлила ключову роль України у забезпеченні енергетичної безпеки ЄС і у гарантуванні безперебійного постачання газу до споживачів у ЄС й підкреслила, що Україна повинна контролювати свою енергетичну незалежність». Для запобігання подібним конфліктам між Україною та Росією у майбутньому, ЄС і Україна «повинні знайти довгострокові рішення щодо постачання газу на ринки ЄС» - вважає він.

Під час візиту до Києва пан Петтерінґ виступив перед депутатами парламенту, провів спільний брифінг з головою Верховної Ради, зустрівся з Президентом Ющенком та лідером опозиції Віктором Януковичем.

Останній висловив занепокоєння у зв’язку із безсистемним підходом Європейського Союзу до питання лібералізації візового режиму з Україною.«Перш за все, одне з питань, яке є найбільш чутливим, – це візовий режим», - сказав Янукович, додавши, що його політична сила нещодавно звернулася до Європейської комісії з «великим проханням терміново розглянути це питання».

Саме про це Президенту Європарламенту говорив і Віктор Ющенко. Він сподівається на започаткування у червні поточного року плану дій щодо встановлення безвізового режиму для України з боку Європейського Союзу.

Водночас, за словами президента країни, найголовнішим досягненням для України є не лише початок самих переговорів щодо безвізового режиму з ЄС, а й започаткована робота щодо «дорожньої карти», яка поступово приведе Україну до цього режиму.

«Ми вийшли інституційно на режим, який, починаючи з 4 червня 2009 року, буде мати ясний план дорожньої карти і крок за кроком приведе Україну до безвізового режиму», - сказав Ющенко.

У свою чергу, президент Європарламенту наголосив, що дане питання між Україною та ЄС має бути вирішено, оскільки «Україна є важливою частиною Європи». «Ми не хочемо будувати нові стіни у Європі, ми всі повинні прагнути до вільного пересування громадян. Але, крім того, ми повинні забезпечувати безпеку наших громадян", - сказав Петтерінґ.

Водночас, у Києві Президенту Європарламенту так і не довелося зустрітися із прем`єр-міністром Тимошенко. Вона скасувала зустріч, що була призначена на ранок понеділка. Причини невідомі.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG