Спеціальні потреби

На виборах у Тернополі перемагає 'Свобода' - 35%


Центр політичного життя на минулий вихідних перемістився до Тернополя, де відбувалися позачергові вибори до Тернопільської обласної ради. За декілька днів до того, Верховна Рада скасувала власну постанову про проведення цих виборів, однак суд проведення виборів дозволив. За відміну виборів голосував Блок Юлії Тимошенко та Партія регіонів.

Саме БЮТ став тією силою, яка намагалася заблокувати проведення виборчого процесу, а потім оголосила про бойкот та намір оскаржити сам факт їх проведення. Однак, вибори відбулися. За даними голосування на 98% виборчих дільниць, до Тернопільської обласної ради проходять 7 політичних партій. За попередніми даними Комітету виборців України, на цих виборах ВО «Свобода» здобула 35% голосів виборців, партія «Єдиний центр» - 14%, Партія регіонів - 10%, БЮТ - 8%, Українська народна партія - 8%, «Народний Союз Наша Україна» - 5% та Блок Литвина - 4%.

БЮТ відразу ж ухвалив рішення не брати участі у роботі новообраної Тернопільської обласної ради. Про це заявив депутат від Блоку Андрій Шевченко. Він посилається на численні фальсифікації під час голосування. На його думку, система фальсифікації голосування, яка була застосована, може стати репетицією перед іншими виборами, зокрема виборами Президента України, під назвою «Усі проти Юлії». В організації фальсифікацій він фактично звинуватив партію «Єдиний центр», фактичним лідером якої є Віктор Балога.

Переможцем виборів у Тернополі очікувано стала право радикальна «Свобода», рейтинг якої останнім часом дуже зріс у Західній Україні. “Перемога на тернопільських виборах та ще з таким результатом відкриває нам дорогу в парламент. На цих виборах ми остаточно зламали міф, який існував упродовж останніх років, про непрохідність націоналістів і «Свобод»”, - наголосив лідер партії Олег Тягнибок.

Він пояснив, що результати виборів до Тернопільської облради нарешті зламають цей стереотип, і рейтинг очолюваної ним партії підніметься по всій Україні. “Оскільки ті, хто остерігалися за нас голосувати через можливість зарахування голосів комусь іншому, напевно, вже втратили такі побоювання. Також тернопільські вибори розвіяли міф про те, що нині діючі політичні сили навічно залишатимуться при владі. Політична мапа України зараз почне серйозно змінюватися”, - переконаний Тягнибок. Він також зауважив, що звинувачення ВО «Свобода» у антисемітизмі і русофобстві є інсинуаціями з метою сформувати в особі українських націоналістів образ ворога.

Натомість лідер Партії регіонів Віктор Янукович вважає, що вибори депутатів Тернопільської обласної ради свідчать про «повне фіаско» провладних партій.

Експерти, у свою чергу, також називають тернопільські вибори репетицією до президентської кампанії. Водночас вони вказують і на несподівано високі результати деяких політичних сил, що опосередковано може вказувати на фальсифікації. Президент Аналітичного центру «Відкрита політика» Ігор Жданов каже, що за даними майже всіх соціологічних служб, які проводили дослідження у Тернопільській області напередодні виборів, ЄЦ гарантували проходження до Тернопільської облради, тобто там рейтинг був десь на рівні 3%, а ПР мала десь 2%. Тому такі результати викликають здивування і іронію, бо треба розбиратись, чи там була фальсифікація, чи масове використання адміністративного ресурсу, чи є якісь проблеми з соціологічними службами, - сказав він.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG