Спеціальні потреби

Затримано підозрюваного в корупції суддю Зварича



Колишнього голову Львівського апеляційного суду Ігоря Зварича доправили до Києва, де буде проводитися слідство у справі про його причетність до корупційних дій. Служба безпеки України повідомила, що бійці спецпідрозділу затримали підозрюваного у Львові на даху будинку, де проживала його родина. У столиці Зварич очікує на рішення суду, який має обрати запобіжний захід. Оскільки колишній суддя тривалий час переховувався від слідства, найімовірніше його чекає арешт і утримання під вартою.

Зварич знаходився у розшуку майже три місяці. У грудні минулого року проти нього порушили кримінальну справу за підозрою в отриманні хабарів. Під час обшуків у помешканні судді та на його робочому місці слідчі вилучили близько одного мільйона доларів та два мільйони гривень. Пояснення пана Зварича про легальність їх походження викликало недовіру як у слідчіх, так і громадськості. В разі доведення його провини, ця справа могла стати однією з найгучніших антикорупційних операцій правоохоронних органів.

Проте в середині грудня минулого року Ігор Зварич зник із однієї із львівських клінік, де знаходився на лікуванні. Відтоді СБУ оголосила його у розшук. Оглядачі висловлювали припущення про ймовірну загибель колишнього судді, оскільки його свідчення у справі могли б стати незручними для деяких із політиків та урядовців. СБУ зазначає, що затримати суддю вдалося завдяки співпраці із Генеральною прокуратурою. Це теж виглядає знаково, адже українські правоохоронні органи конкуруючи один з одним, рідко демонструють подібну єдність дій.

Оглядачі вже висловлюють припущення, які наслідки може мати справа судді Зварича. Голова парламентського комітету з питань правосуддя Сергій Ківалов підозрює, що вона може вивести на випадки корупції в органах державного управління та інших судах. Ківалов закликає правоохоронні органи гарантувати безпеку затриманого на час слідства, адже йому може загрожувати небезпека. Зварича треба помістити в спеціальну камеру і забезпечити цілодобовий контроль, каже депутат. Ківалов передбачає, якщо суддя дасть свідчення, процес над ним можен стати найгучнішим за всю історію судової системи України. Міністр юстиції країни Микола Оніщук ввжає, що ця справа може стати застереженням для інших суддів.

Відео - найголовніше

МВФ: Важливо, щоб українські біженці повернулись. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:25 0:00
XS
SM
MD
LG