Спеціальні потреби

Чи мають пацієнти право критикувати лікарів в Інтернеті?





Розвиток Інтернету приносить зміни у всі сфери людського життя. Багато хто вже нераз купував в Інтернеті товари, чи дізнавалися якусь корисну інформацію. Зараз все більше і більше людей у США викорстовують Інтернет, щоб знайти собі необхідного лікаря. У цьому вони покладаються не на рекламні оголошення лікарів та клінік, а на відгуки інших пацієнтів. Але лікарі кажуть, що пацієнти часто розміщують в Інтернеті неправдиву інформацію і це псує їх репутацію.

Найчастіше пацієнти пишуть свої відгуки про лікарів, коли хочуть поскаржитись на недоліки у лікуванні. Вони хочуть, щоб жоден інший пацієнт не пішов до того лікаря, і часто описують свій негативний досвід досить яскравими словами – жах, будьте обережні, найгірший сервіс, тощо.

Для Кеті Геґебер, яка нещодавно шукала дитячого лікаря, відгуки в Інтернеті були дуже корисними:

«Добре було почути думки інших пацієнтів, а не лише слова працівників лікарні. І це дуже мені допомогло».

Зараз існує десятки подібних веб-сторінок. Пацієнти обговорюють досягнення та недоліки сотень тисяч лікарів по всій країні.

Деякі з лікарів, які постраждали від негативної реклами про себе, вимагають від своїх пацієнтів підписати контракт, за яким вони зобов’язуються не розміщувати в інтернеті жодних відгуків про свій досвід лікування. Лікарі кажуть, що веб-сторінки з відгуками – це як жовта преса на яку не можна покладатися.

Лікар Джефрі Сіґал очолює асоціацію «Медична справедливість», в яку вже входить більше тисячі лікарів. Вони підписують з клієнтами подібний контракт, який забороняє ділитися досвідом в Інтернеті. Багато лікарів з асоціації Сіґала кажуть, що їх клієнти розуміють, навіщо підписують такий контракт, і не вважають це проблемою, а виявом поваги до приватності лікаря

Втім, власник веб-сторінки відгуків Енджі Гікс категорично проти таких контрактів:

«Коли пацієнт вибирає собі лікаря, він не має стояти перед вибором між медичною допомогою та свободою слова. Якщо ваш лікар просить підписати такий документ – краще знайти іншого лікаря».

Можливо того, про кого краще відзиваються в Інтернеті.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG