Спеціальні потреби

Західні експерти критикують українську владу





Питання співпраці з Україною залишається важливим для нової адміністрації США. Поки посадовці намагаються виробити свою політику щодо східноєвропейських країн та України, відомі аналітики, такі як Збігнєв Бжезинський, Стівен Пайфер, Януш Бугайські та інші, які займаються у США вивченням українського питання, жорстко розкритикували українську владу за невиконання майже усіх рекомендацій та пропозицій, викладених у минулорічному звіті Комісії ЄС–США щодо співпраці з Україною.

Експерти, які зібралися на конференції, є відкритими прихильниками Ураїни. Ще рік тому, коли вони видали свій звіт під назвою «Україна – оцінка 16-ти років незалежності» – вони досить оптимістично розраховували, що Україна здатна швидко провести необхідні реформи, щоб зблизитись з Євросоюзом, вступити в НАТО і взагалі стати впливою європейською демократичною країною. У звіті вони виклали певні рекомендації українській владі, яких саме кроків і яких реформ чекає від них Захід. Втім сьогодні, аналізуючи зроблене українською владою за рік, від колишнього оптимізму не залишилось і сліду, а звучали в основному слова критики та розчарування.

Співголова Комісії ЄС-США щодо співпраці з Україною Збігнєв Бжезинський зазначив:

«У нашому звіті ми дали певні рекомендації українській стороні і, на жаль, ми мусимо визнати, що більшість з них не були виконані. Якби їх виконали, то це було б на користь Україні. І причиною цього невиконання є параліч лідерства в Україні, розбрат між найвищими лідерами, концентрація на короткотермінових політичних цілях, замість довгострокових національних інтересів. І це факт, який ми мусимо визнати і який, на жаль, шкодить Україні».

Експерти зауважили, що Україні рухатися вперед часто більше допомагають кризи, ніж цілеспрямовані дії українських політиків. Наприклад нещодавнє газове протистояння з Росією, на їх думку, вирішило деякі проблеми, які існували роками. По-перше, воно наблизило ціни на газ для України до європейських – а це означає, що Росія втратила сильний важіль тиску на Україну. По-друге, Київ відмовився від послуг посередника, що робило всі ці газові відносини дуже непрозорими. Втім, загалом, експерти не задоволенні діями української влади в енергетичному секторі.

Експерт з енергетичних питань Центру стратегічних та міжнародних досліджень Кіт Сміт наголосив:

«Великим розчаруванням для мене і для друзів України на Заході стало те, що Україна не зробила жодних кроків у спробі привабити західних інвесторів у свою енергетику. Це важливо. Україна – держава з величезним потенціалом, але разом з тим вона найгірша в Європі країна за стандартами енергозбереження. Одна з найгірших у світі. В Україні роблять майже все що можливо, щоб завадити західним інвесторам прийти і розвивати газову, нафтову, вугільну і навіть сонячну чи вітрову енергетику. Частково це робиться через страх що, якщо іноземці прийдуть і будуть заробляти гроші на українській енергетиці – це означатиме втрати для України. Це пережитки старого радянського менталітету».

Подібна критика звучала і щодо інших сфер. Експерти кажуть, що втрачають довіру до теперішньої української влади і до тих сил, які знаходяться в опозиції.

Втім було й кілька позитивних моментів, які згадували на конференції. Збігнєв Бжезиньский зокрема відзначив те, що в Україні, на його думку, поділ на західну та східну частини є не таким суттєвим, як це намагаються представити деякі українські чи російські політичні сили. Український народ об’єднують спільні національні ідеї та відчуття територіальної єдності. А по-друге, на його думку, молоде покоління Українців, яке вчиться чи працює на заході, не дозволить Україні зійти з демократичного шляху розвитку.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG