Спеціальні потреби

Наливайченко з третього разу став головою СБУ


У п’ятницю Верховна Рада проголосувала за призначення Валентина Наливайченка головою Служби безпеки України. За це проголосувало 230 депутатів, зокрема, 149 – депутатів з БЮТ, 61 – з НУ-НС, 20 – з Блоку Литвина. Лише третя спроба пана Наливайченка бути схваленим у парламенті стала успішною, хоча фактично на чолі СБУ він перебуває з 2006-го року.

Водночас депутати хочуть від нового глави Служби безпеки нових кадрових рішень. Йому рекомендували «невідкладно ініціювати перегляд ухвалених рішень з кадрових питань щодо призначення керівного складу органів і підрозділів СБУ з метою їх приведення у відповідність з Конституцією та законом про СБУ».

Крім того, Верховна Рада зобов’язалася створити тимчасову спеціальну комісію з питань реформування СБУ. За 10 днів депутати знову хочуть бачити Валентина Наливайченка у парламенті, 17 березня має відбутися звіт голови СБУ «про стан функціонування та кадрове забезпечення СБУ і управління майном, що забезпечує її діяльність».

Раніше пану Наливайченку не вдавалося отримати підтримку БЮТ. Цього разу фракція вирішила підтримати його кандидатуру, не в останню чергу через те, що він втрутився в ситуацію навколо НАК «Нафтогаз України» і змусив Службу безпеки виконати рішення суду про призупинення слідчих дій проти посадовців компанії. Про це сказав перший заступник лідера фракції БЮТ Андрій Кожем’якін:

«Пан Наливайченко, коли вчора прибув із-за кордону, включився разом із Генеральною прокуратурою в процес виконання рішення суду про призупинення будь-яких слідчих дій СБУ, і завдяки його діям відбулося звільнення пана Шепітька».

У БЮТ вважають позитивним, що в Службі безпеки з’явився легітимний керівник, оскільки затягування з його призначенням могло привести до того, що ситуація в СБУ за місяць стала б неконтрольованою – каже Кожем’якін.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG