Спеціальні потреби

Рада послала у відставку керівника МЗС Огризка


Верховна Рада України сьогодні проголосувала за звільнення Володимира Огризка з посади міністра закордонних справ України. За це рішення віддали голоси 250 парламентарів. Найбільше голосів за звільнення дали дві опозиційні фракції – Партія регіонів і КПУ. Однак, рішення не було б ухвалено, якби за нього не проголосували 49 депутатів із Блоку Юлії Тимошенко. Формальною причиною відставки стало невдоволення діями міністерства у врегулюванні прикордонної суперечки із Румунією та відсутність прогресу у міждержавних стосунках із Російською Федерацією.

Відставка міністра викликала незадоволення президента Ющенка. Постанову парламенту він назвав «невчасною та необґрунтованою». «Абсолютно недоречно в умовах загострення всередині країни економічної кризи послаблювати зовнішньополітичний напрямок держави і створювати нові джерела напруги», - зазначила речник глави держави Ірина Ванникова. «Подібними рішеннями парламент розхитує зовнішньополітичну рівновагу країни, провокуючи черговий посадовий торг замість системної дієвої роботи», - зауважила вона. Віктор Ющенко вважає, що фракція БЮТ за відставку міністра порушила домовленості про узгоджені дії, досягнуті цього тижня президентом, прем'єр-міністром, спікером Верховної Ради та головою Національного банку. Відтак, сьогоднішнє рішення може знову загострити конфлікт між президентом та прем'єром.

З огляду на це Юлія Тимошенко сказала, що розчарована відставкою пана Огризка, хоча й мала претензії до його професійних якостей. «Міністр закордонних справ дозволяє собі розсилати за кордон циркуляри, які ганьблять прем'єр-міністра, український уряд і державу. Однак сьогодні, коли політична ситуація у країні невизначена, а економічна - важка, я б радила депутатам знаходити в собі сили для приборкання образ і гніву і не давати волю емоціям», - зазначила пані Тимошенко. Керівники фракції БЮТ зазначають, що 49 депутатів голосували за відставку міністра всупереч рішенню фракції і називають це помилкою.

Однак здається, це не переконало партнерів БЮТ із правлячої коаліції – фракцію НУНС. Один із лідерів фракції Вячеслав Кириленко висловив переконання, що керівника МЗС послали у відставку за особистою вказівкою прем'єр-міністра Юлії Тимошенко. На думку депутата, фракція має оголосити про вихід із правлячої коаліції. Інші депутати із НУНС пропонують членам коаліції перевірити її на міцність і скасувати рішення про відставку Володимира Огризка. Оглядачі не виключають, що президент знову запропонує його кандидатуру на розгляд парламенту.

Посол США Вільям Тейлор, дізнавшись про звільнення пана Огризка, назвав його професійним дипломатом, з яким Сполучені Штати тісно співпрацювала і висловив сподівання на таку ж плідну співпрацю і з його наступником.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG