Спеціальні потреби

Обама здійснив свій перший закордонний візит





Перший закордонний візит Барака Обами на посаді президента США, який він здійснив до Канади, Білий дім називає успішним і продуктивним. В Канаді Обама користується величезною популярністю серед населення. Єдиним непростим моментом для американського президента стало пояснення канадцям особливостей нової економічної політики, яку він починає проводити в країні відповідно до прийнятого недавно масивного пакету заходів щодо стимуляції економіки. Обамі закидають, що він є прихильником політики економічного протекціонізму, що може зашкодити канадським експортерам.

Барак Обама був дуже обережним під час свого першого закордонного візиту. Канада є одним з найбільших торговельних та політичних партнерів США. Лідери країн обговорили питання взаємної торгівлі, енергетики та охорони довкілля. Обама переконував канадців допомогти США в Афганістані. Стівен Гарпер пояснив, що його країна не збирається змінювати рішення і виведе дві з половиною тисячі своїх військ з цієї країни до 2011-го року:

«Ми не можемо довго перебувати в Афганістані і встановлювати там мир та безпеку. Це завдання насправді мусить виконувати сам народ Афганістану. Я сподіваюся, що всі теперішні стратегії щодо цієї країни містять кінцеву дату, коли відповідальність за безпеку перейде до афганської влади».

Канадці висловили також своє занепокоєння певними економічними стратегіями Америки, а саме політикою протекціонізму і заклику купувати лише американські товари. Обама дещо заспокоїв своїх партнерів:

«Я розумію стурбованість Канади, зважаючи на те наскільки важливою для її економіки є торівля з США. Я запевнив пана прем‘єра, що я хочу щоб торгівля між нами зростала, а не скорочувалась».

Щоденний товарооборот між Сполученими Штатами та Канадою складає мільярд доларів. Канада є найбільшим індивідуальним постачальником в США нафти та природного газу. Більшість нафти, яку добуває Канада, походить з родовищ на заході країни, де вона буквально лежить на поверхні, змішана з піском та землею. Її переробка є коштовною і забруднює довкілля, що викликає занепокоєння США.

Канада традиційно завжди була першою країною, яку відвідували новообрані президенти США. Єдиний виняток – Джордж Буш молодший, який вибрав для першої поїздки Мексику.

Перший закордонний візит Обами на посаді президента був коротким – менше семи годин. Втім він отримав теплий прийом, і за повідомленнями Білого дому, задоволений результатами переговорів.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG