Спеціальні потреби

Президент критикує урядову політику запозичень


Інформація про намір українського удяду вдатися до багатомільярдних запозичень за кордоном стала приводом для жорсткої критики з боку президентського Секретаріату. Президент Віктор Ющенко в понеділок розкритикував дії Кабміну, який начебто веде із Російською Федерацією таємні переговори про запозичення п’яти мільярдів доларів. Глава держави назвав це «продовженням політики популізму». Він каже, що не давав директив на проведення таких консультацій і ввжає, що фінансування дефіциту бюджету за рахунок таких запозичень призведе до гіперінфляції. Натомість президент пропонує переглянути і скоротити витратні статті бюджету.

Із критикою домовленостей виступили також президентські радники. Вони зазначають, що позички можуть обумовлюватися невигіднями для України умовами. Заступник глави Секретаріату президента Андрій Кислинський вважає, що Росія ще до початку перерахування кредитних коштів може вимагати жорстких гарантій їх поверення – від застави майна до пільгового продажу держпідприємств, зокрема «Укртелекому», «Енергоатому», «Одеського припортового заводу» та «Промінвестбанку». Таким чином, на думку Кислинського, Україна може повторити сценарій Білорусі, яка під борговим тиском Росії втратила контроль над власною газотранспортною системою та низкою стратегічних підприємств. Надання кредиту може обумовлюватися й політичними поступками – визнання Україною частини боргів СРСР, продовження перебування Чорноморського флоту РФ, – уточнив заступник глави Секретаріату.

Минулого тижня уряд визнав, що веде переговори про надання кредитів із декількома країнами. Оглядачі зазначають, що додаткове фінансування знадобилося після того, як минулого тижня країну залишила місія Міжнародного валютного фонду. Заяви її представників дали підстави сумніватися, що Україна отримає наступний транш із 16 мільярдного кредиту, який МВФ вирішив надати Києву в листопаді минулого року. Представники організації кажуть, що планують повернутися до перегляду угоди із Україною найближчими тижнями. Експерти зазначають, що для отримання фінансування уряду доведеться скорочувати соціальні видатки для зменшення дефіциту бюджету та вирішити питання із порятунком проблемних банків.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG