Спеціальні потреби

Обама невдоволений діями банкірів з Волл-стріт





Оприлюднений урядом США новий звіт про стан економіки держави демонструє, що ВВП Сполучених Штатів за четвертий квартал минулого року скоротився на 3,8%. Це найгірший показник за останні чверть століття, але набагато кращий, ніж прогнозували фахівці.

Дані останнього звіту демонструють, що ситуація з поганої в кінці минулого року стала ще гіршою. Початок цього року також не показав ознак покращення. Лише за цей тиждень, американські компанії оголосили про скорочення більше ста тисяч робочих місць. Технології, торгівля, виробництво – ніхто зараз не затсрахований від скорочень. Головний економіст фінансової компанії Даян Свонк зазначає:

«Зараз справді немає де сховатися. Небезпека втратити роботу зараз однако сильна як для звичайних працівників, так і для їх начальників. Це рецесія для всіх».

Втім це здається зовсім не хвилює менеджерів колись потужних фінансових компаній з Волл-стріт, які ще нещодавно ходили вашингтонськими коридорами і просили державу допомогти їм врятуватися від банкрутства.

Як стало відомо протягом минулого року боси з Волл-стріт поклали собі до кишень майже 20 мільярдів доларів премій. Світ вперше побачив, що Обама може бути розлюченим такими діями банкірів:

«У них ще буде час отримувати прибутки, і буде час виписувати собі премії. Але зараз не той час».

Розлючений не лише президент, але й люди, з чиїх податків держава врятувала ці компанії.

Керівники з Волл-стріт кажуть, що премії потрібні, аби тримати в компанії найкращих співробітників. Але в теперішньому ринку, коли банки лише звільняють і нікого не набирають – це навряд чи аргумент, каже фінансовий аналітик Джонатан Коппел:

«Я би хотів побачити як хтось справді захоче пошукати кращу роботу, якщо він не задоволений своїм бонусом. Давайте поексперементуємо і скажемо йому, вибач твій бонус цього року тільки півмільйона доларів. Якщо ти не задоволений, можеш звільнятися».

Президент і Конгрес останнім часом розробляють нові принципи регулювання діяльності фінансових компаній, як значно змінять обличчя сучасного капіталізму.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG