Спеціальні потреби

Обама представив пакет для порятунку економіки




Новобраний президент США Барак Обама не витрачає часу. До його офіційного сходження на посаду ще залишається 13 днів, але він уже проводить численні зустрічі зі своїми колишніми колегами в Конгресі, для яких головне питання нині – прийняття закону про стабілізацію економіки країни.

Новообраний президент Обама сконстатував: «Ми в дуже складному становищі, економіка у поганому стані, і ситуація далі погіршується».

Обама розраховує на якомога швидше узгодження законопроекту в Конгресі, сподіваючись підписати його вже до середини лютого. «Ми повинні діяти рішуче, швидко, ми не можемо дозволити ніяких затримок».

Запропонований Бараком Обамою пакет так званого економічного порятунку коштуватиме американському платнику податків до семисот сімдесяти п’яти мільярдів доларів. Він передбачає створення трьох мільйонів робочих місць. Десять відсотків пакету піде на допомогу безробітним. Сорок відсотків загальної суми, а це понад триста мільярдів доларів – кошти, які мають покрити бюджетні недорахування внаслідок скорочень податків. Адже, Обама пропонує скоротити податки компаніям, які створюють нові робочі місця, та фізичним особам, які заробляють менше двохсот тисяч доларів на рік. Половина пакету піде на відживлення інфраструктури, розвитку енергетики, охорони здоров’я та освіти.

У понеділок Обама зустрівся зі спікером Палати представників Ненсі Пелосі та з командою своїх економічних радників. Після чого обговорив законопроект з представниками обох партій обох палат Конгресу.

Лідер Сенату демократ Гаррі Рід сказав: «Під час наших зустрічей з Бараком Обамою ми домовились, що діятимемо спільним фронтом, щоб полегшити економічний стан Америки якомога швидше».

Новообраний президент Барак Обама: «Ми переживаємо такі часи, коли перед нами постала проблема не демократів чи республіканців, але всіх американців».

Республіканці, однак, наполягають, щоб діяти обережно. Говорить законодавець Джон Бейнер:«Платити за втілення у життя цих економічних реформ доведеться не сьогоднішньому поколінню. Це ляже на плечі наших дітей та онуків».

Якщо відносно певних пунктів плану республіканці та демократи мають різні позиції, то до процедури прийняття законопроекту представники обох партій мають спільний підхід. Головне – прозорість, вважають вони. Якщо американські платники податків мають витрачати мільярди доларів для рятування національної економіки, то вони принаймні мають право чітко знати, куди і як направляються кошти. Тому, документ буде розміщено в Інтернеті, а команда президента планує навіть створити навігаційну систему пошуку на зразок Google.

Барак Обама: «Ми робимо поступові кроки. Наприклад, зараз маємо намір розмістити на інтернет-сторінці детальну інформацію про різні проекти, які фінансуватимуться з цього пакету економічного порятунку.

А перед самим президентом наступне складне питання – як закрити діру в бюджеті, яку запропонований ним пакет допомоги лише збільшить.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG