Спеціальні потреби

Чи змінить Барак Обама політику США щодо Куби




Після приходу до влади Барак Обама серед інших питань мусить вирішити, якою має бути політика американського уряду стосовно Куби. Підтримка ембарго та інших жорстких заходів, спрямованих проти комуністичної влади острівної держави, слабне, зокрема серед кубинських американців.

Раз на тиждень на вулиці перед популярним кубинським рестораном у Маямі колишні кубинські політичні в’язні влаштовують демонстрацію. Її мета – звернути увагу на долю кубинських дисидентів, яких переслідує влада. Ці люди, як самі себе називають вигнанцями, є найзапеклішими критиками уряду в Гавані і прихильниками ембарго та інших жорстких заходів, що могли б послабити комуністичний режим на Кубі. Проте, багато кубинських американців тепер переконані, що ембарго не принесли демократичних змін Кубі. Деякі з них кажуть – настала пора для нового підходу, оскільки політика ізоляції і конфронтації завершилася черговим провалом.

Карлос Саладріґас – співробітник дослідного інституту у Вашингтоні під назвою «Група вивчення Куби – вказує на результати дослідження проведеного Флоридським міжнародним університетом. Дослідження свідчить, що вперше проти ембарго висловлюються більше кубино-американців, ніж підтримують його. На думку соціолога Ґієрмо Ґреньє, однією з причин цієї зміни є збільшення кількості молодих кубинських іммігрантів у Маямі:

«Як видно за результатами дослідження, новоприбулі дотримуються більш погоджувальних, більш реалістичних поглядів. Вони вважають, що зміни не наступлять за ніч».

Протягом останніх 17 років дослідники Флоридського міжнародного університету відзначали гнів і розчарування серед кубинських американців з приводу неспроможності США послабити уряд у Гавані. Цьогорічне дослідженням, яким керував Г’ю Ґладвин, виявило щось нове:

«Відчувається справжній оптимізм. Значна кількість опитуваних не лише висловили погляд, що між країнами треба налагодити зв’язок, але й вважають, що це треба робити негайно».

Обрання Барака Обами президентом США підбадьорило тих, хто домагається змін в американській політиці стосовно Куби. Під час передвиборчої кампанії Обама заявляв, що він готовий зустрітися з лідерами Куби і скасувати деякі американські обмеження.

Мало-хто сподівається, що новий президент скасує економічне ембарго проти Куби, встановлене майже 50 років тому. Проте, прихильники реформ кажуть, що він повинен змінити політику Адміністрації Буша щодо Куби.

На почату 80-их років Вейн Сміт був старшим американським дипломатом в Гавані:

«Скасувати ембарго – це дуже складна справа. Я передбачаю, що Обама намагатиметься поліпшити стосунки з Кубою, скасує обмеження на подорожування між Кубою та Америкою, особливо коли йдеться про подорожування з метою освіти».

Пріоритетним для Сміта та групи академіків є скасування рішення 2004-го року, яким було припинено обмін учителями між обома країнами. Інші активісти вимагають скасування обмежень на те, як часто кубинські американці можуть відвідувати Кубу і на те, скільки грошей вони можуть пересилати своїм родичам в тій країні.

Для кубинських американців які все ще підтримують ембарго, може бути важко прийняти кардинальні зміни. Проте, вони сподіваються на краще.

Інше за темою

XS
SM
MD
LG