Спеціальні потреби

Іракський журналіст жбурнув у Президента Буша черевиками


Красномовний прояв демократії, з яким зіткнувся Джордж Буш цієї неділі в Іраку більше засмутив американського президента, ніж порадував. Несподіваний візит Буша в Ірак цими вихідними мав на меті одне – урочисте підписання угоди про виведення з цієї країни американських військ до першого січня 2012-го року. Але натомість Буш змушений був ухилятися від двох черевиків, запущених у нього під час прес-конференції іракським журналістом. У близькосхідній культурі такий жест означає найгіршу образу.

Подорож Американського президента в Ірак виявилася насиченою різними емоціями – від овацій та захоплення, отриманих на американській військовій базі, до принизливого випадку на прес-конференції.

Як тільки Джордж Буш та Нурі Аль Малікі потисли руки після підписання історичної угоди, один з іракських журналістів жбурнув у гостя спочатку один, а потім і другий черевик. Вони пролетіли в сантимерах від голови Буша. Журналіст вигукував «Ось тобі на прощання, собако».

В Іраку, жбурляння взуття в когось вважається найбільшою образою, втім американський президент каже що не образився:

«Я не почуваюся ображеним і не тримаю зла за це на іракський уряд. Іракські журналісти також не всі такі. Просто цей чоловік хотів прославитись і він це зробив. Я не знаю які конкретно претензії він мав, але що б це не було, тепер вони будуть почуті».

За 36 днів до кінця свого президентства Джордж Буш хотів сам завершити історію війни в Іраку підписанням угоди про виведення військ і прагнув ще раз подякувати американським солдатам за вірну службу. Незабаром вони залишать Ірак, але не для того, щоб повернутися до дому, більшість з них буде передислоковано в Афганістан, де ситуація останнім часом значно погіршилася.

Президент Джордж Буш зазначив: «Талібан тероризував народ Афганістану. І зараз вони не мають колишньої сили. Чи ця боротьба завершена? Ні звичайно. Я ніколи не говорив, що Талібан знищено, я казав, що їх усунуто від влади».

В Афганістані Бушу не довелося ухилятися від пролітаючих черевиків, але довелося відповідати на доволі незручні запитання журналістів. А що стосується випадку в Іраку, то скандального журналіста, хоч і взяли під варту, багато хто вважає його героєм, а захищатиме його в судді адвокат, який колись захищав Саддама Гусейана.

Єдиною, хто постраждала від цього нападу на прес-конференції стала прес-секретар Білого дому Дейна Періно, яку випадково поранили мікрофонною стійкої служба безпеки президента.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG