Спеціальні потреби

Скандал навколо губернатора Іллінойсу набирає обертів


В американській політиці розгорнувся скандал загальнонаціонального масштабу. Агенти ФБР заарештували губернатора штату Іллінойс Рода Блаґоєвіча за звинуваченнями у спробі продати місце в Cенаті США, яке займав новообраний президент Барак Обама. За законом, саме губернатор призначає законодавців у випадку, якщо таке місце звільняється з тієї чи іншої причини до виборів. Як виявилося, ФБР вже три роки слідкувало за губернатором Іллінойсу, якому закидають численні звинувачення в корупції.

У понеділок губернатор Род Блаґоєвіч, посміхаючись, відповідав на питання журналістів про прослуховування його телефонів:

«Якщо хтось хоче записувати мої розмови, будь-ласка, записуйте скільки хочете».

Менше ніж за добу, агенти ФБР арештували Блаґоєвіча у його власному будинку. Спеціальний агент ФБР Роберт Ґрант каже:

«Я зателефонував йому, сказав, що ми маємо ордер на його арешт і що два агенти ФБР стоять біля його дверей. Я попросив його відкрити двері, аби преса не дізналася і ми зробили це тихо, не розбудивши дітей».

У рамках слідства, наприкінці жовтня слідчі встановили прослуховуючі пристрої в офісі кампанії та власному будинку Блаґоєвіча. Міністр юстиції США Патрік Фітцжеральд каже, що почуте шокувало навіть ветеранів служби:

«Губернатор Блаґоєвіч намагався продати право зайняти сенатське крісло, яке звільнив обраний президентом Барак Обама. Такі речі змусять Лінкольна перевернутися у могилі».

ФБР стверджує, що губернатор намагався заробити як можна більше. Ось одна із його реплік:

«У мене в руках ця можливість. І це золоте дно. Я не віддам це за дарма. Я завжди можу скористатися цим аби проштовхнути себе».

Блаґоєвіч думав, що Обама хотів би аби його місце в Сенаті зайняла його радниця Валері Джарет. Як говориться в документах ФБР, Блаґоєвіч хотів за призначення Джарет отримати місце в кабінеті нового президента або високооплачувану роботу для нього та його дружини.

Однак губернатор не знав, що Валері Джарет не була зацікавлена у сенатському кріслі і отримала посаду у команді президента. Як стверджує слідство, Блаґоєвіч розлютився коли команда Обами відмовилася мати з ним справу і дозволив собі багато міцних словечок з цього приводу.

Втів Патрік Фітцжеральд зазначає, що слідство ні в чому не звинувачує новобраного президента. Сам Барак Обама стверджує, що не був причетний до справи:

«Я не мав контактів з губернатором або його офісом і не знав, що відбувалося».

Як говориться у документах ФБР Род Блаґоєвіч хвалився, що йому пропонують півмільйона доларів за сенаторське крісло. Поки Блаґоєвіча не засуджено він все ще має право призначити наступника Обами. Тож у Конгресі штату розпочалась робота над терміновим законом, який би дозволив проведення позачергових виборів для заповнення вакансії сенатора, аби не допустити губернатора до прийняття цього рішення.

За словами міністра юстиції, Блаґоєвіч також тиснув на медіакомпанію «Трибюн», редактори провідної газети якої «Чикаго Трибюн» гостро критикували губернатора. Компанія опинилася у скрутній фінансовій ситуації і намагається продати бейсбольний стадіон, який їй належить.

Окрім того, Блаґоєвічу дорікають у продажах вигідних будівельних та профспілкових контрактів. Йому закидають погрози дитячому госпіталю позбавити його мільйонів урядових фондів, після того як керівник лікарні відмовився пожертвувати 50 тисяч доларів на його кампанію.

П’ять років тому, присягаючись на посаді губернатора штату Іллінойс, Род Блаґоєвіч обіцяв боротися з корупцією. Однак, схоже він довів її до нового рівня.

За останні 40 років три колишні губернатори штату були ув’язненні за хабарі, рекет, махінації з податками та банківськими рахунками. Попередній губернатор Іллінойсу досі відбуває покарання. У разі визнання винним, Блаґоєвіч, якого відпустили під заставу і який повернувся на роботу, може приєднатися до свого попередника.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG